Sanitat pública

Els metges de Catalunya desconvoquen la vaga després d’arribar a un acord amb Salut

Les dues parts pacten la creació d’una taula de treball i el sindicat renuncia al complement salarial directe en la nòmina com demanava fins ara

Els metges de Catalunya desconvoquen la vaga després d’arribar a un acord amb Salut

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

No hi haurà més aturades de metges aquesta setmana ni les següents. El sindicat Metges de Catalunya i la Conselleria de Salut han arribat a un acord aquesta nit, després de tres dies d’intensa negociació després de la vaga del 25 i 26 de gener que va treure al carrer milers de facultatius. Així, el sindicat ha desconvocat la vaga que també tenia prevista per demà, dijous i divendres en tota la sanitat pública.

Salut s’ha compromès a aplicar una sèrie de «mesures urgents» per millorar l’accessibilitat al sistema, «optimitzar» l’agenda dels facultatius i «desburocratitzar» les consultes, segons ha explicat, vorejant les deu de la nit, el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart. El sindicat ha renunciat així al complement salarial directe en la nòmina dels metges que demanava fins ara, a l’entendre que aquestes mesures proposades per la conselleria ja aniran acompanyades d’una sèrie de «partides pressupostàries», ha dit Lleonart.

Fins avui, i al llarg de les sis reunions que han tingut lloc en les últimes setmanes, el principal escull era assistencial i econòmic. D’una banda, Metges de Catalunya, el sindicat majoritari entre els facultatius, reclamava posar un límit a les agendes dels metges, mentre que Salut opta per l’autoorganització. De l’altra, a més, el sindicat reclama un complement salarial directe a la nòmina dels metges, al marge de la resta de sanitaris, sense passar per una taula de negociació. Salut sempre es va oposar a això últim a l’entendre que no era legal, ja que havia de negociar-se. Tots dos aspectes impedien, fins ara, firmar un acord.

Però aquest augment salarial directe en la nòmina dels metges ha quedat aquest dimarts enrere. L’acord final del sindicat i Salut passa per dos grans paquets. El primer, una taula de negociació per generar un diàleg entre el departament i els metges i tractar temes d’«organització» i «sobrecàrrega assistencial». «Aquesta taula es posa en marxa de manera immediata, en els pròxims dies, i en els seus primers temps es reunirà, com a mínim, de manera quinzenal», ha destacat Lleonart.

El segon paquet són aquestes «mesures urgents» que inclouen la millora de l’accessibilitat o la desburocratització, entre d’altres. «Aquestes mesures urgents permetran disminuir, per exemple, el gruix d’hores extra», ha valorat per la seva banda el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha celebrat la desconvocatòria de la vaga a causa de l’ «afectació ciutadana» que suposava.

Sense detalls

Notícies relacionades

Tanmateix, ni el sindicat ni el conseller han precisat els detalls de totes aquestes mesures. Cap de les parts ha explicat com s’aconseguirà aquesta millora de l’accessibilitat, aquesta desburocratització o aquest límit a les agendes. Són qüestions, afirmen, que s’aniran desgranant en aquesta taula de negociació. Però, segons Balcells, l’acord aconseguit va «molt més enllà» i permetrà abordar la «transformació» del sistema sanitari que tan «necessària» és.

I és necessària sobretot a causa de la falta de professionals,que serà més apressant en els pròxims anys, quan només a Catalunya es jubilaran uns 9.000 metges per als quals no hi ha reposició.