La vaga es manté, de moment

L’acord entre metges i Salut és més a prop, però encara sense tancar

El sindicat i la conselleria continuaran negociant aquest dimarts a les 9 del matí per abordar qüestions «tècniques» després d’haver experimentat avenços

L’acord entre metges i Salut és més a prop, però encara sense tancar

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Tampoc avui el sindicat Metges de Catalunya ha aconseguit tancar cap acord amb Salut que desconvoqui la vaga prevista per als dies 1, 2 i 3 de febrer. Les dues parts continuaran negociant aquest dimarts a les 9 del matí. Les posicions, reconeix el mateix sindicat, estan cada vegada més pròximes i demà s’abordaran qüestions «més tècniques», però encara no s’ha tancat res.

Per tant, de moment es manté l’aturada d’aquest dimecres, dijous i divendres en tota la sanitat pública catalana, tant en hospitals com en centres d’atenció primària (CAP). Els metges ja van fer vaga la setmana passada, els dies 25 i 26, amb un seguiment més que considerable.

El sindicat reclama dues coses fonamentals: posar un límit a les agendes dels facultatius i un complement salarial en la nòmina al marge de la resta de sanitaris, que ja van firmar el conveni de la sanitat concertada (el Siscat) i del qual Metges de Catalunya es va desmarcar. I el sindicat és més a prop d’aconseguir-ho.

«Per a nosaltres era fonamental establir un marc amb unes garanties molt explícites, sense cap tipus de fissura. Això va motivar diverses aturades [en la reunió d’aquest dilluns]. Després de l’última, per fi tenim un marc en què es garanteixen tots els aspectes jurídics», ha assenyalat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, aquest dilluns passades les set i mitja de la tarda.

Una vegada s’ha arribat a aquest punt, Metges de Catalunya i la conselleria han continuat debatent els «continguts». «Hem establert l’agenda [mèdica] i en aquest sentit ens hem emplaçat demà per a reunions de caràcter més tècnic», ha reconegut.

També s’han abordat, en la reunió d’aquest dilluns, les «mesures econòmiques». «Hem buscat un document que fos còmode per a totes les parts i que trobés un encaix i garanties imprescindibles», ha explicat Lleonart. Ha assegurat, no obstant, que la vaga d’aquesta setmana es manté, així com les mobilitzacions previstes pel sindicat més endavant. «Anem partit a partit», ha dit Lleonart, i ha emplaçat els periodistes a esperar a demà per saber si l’aturada es desconvoca.

«En cap cas estan trencades les negociacions però queda molta feina per fer. No descartem res. De moment, la vaga es manté: no hi ha un acord escrit en paper que ens porti a desconvocar la vaga», ha dit.

La vaga de la setmana passada

La vaga mèdica de Catalunya va arrencar la setmana passada. El primer dia, el 25 de gener, van sortir al carrer a manifestar-se uns 9.500 facultatius i, l’endemà, uns 5.000. No obstant, els dos dies la vaga va tenir un seguiment similar en hospitals i CAPs: d’un 70% segons el sindicat i d’un 30% segons Salut.

Notícies relacionades

A la vaga hi estan cridats uns 25.000 metges de la sanitat pública de Catalunya, tant d’hospitals com de centres de salut. Es tracta de la segona gran vaga en els últims quatre anys a Catalunya: el 2018 ja en va tenir lloc una altra, però només de l’atenció primària.

Els metges denuncien ara la mateixa situació que llavors: agendes impossibles en les quals no hi ha temps d’atendre tots els pacients i condicions laborals, segons el gremi, millorables. També es queixen de la falta de facultatius: en la pròxima dècada es jubilaran a Catalunya uns 9.000 metges per als quals no hi ha reposició.