Segona jornada de vaga

Els metges tornen a mostrar múscul i exigeixen millores específiques per al seu gremi

L’aturada es nota de nou en hospitals i CAPs, i el sindicat, que congrega 5.000 facultatius al Parlament, reclama sense embuts una pujada de sou al marge de la resta de sanitaris

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Al carrer han sigut menys que ahir, però això no ha afectat l’aturada d’hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya. Uns 5.000 metges, segons la Guàrdia Urbana (dimecres en van ser 9.500), han sortit avui als carrers de Barcelona per exigir millores assistencials i de salari.

Aquesta segona jornada de vaga l’han secundat pràcticament els mateixos facultatius que ahir, ja quee, en el torn de matí, ha tingut un seguiment del 70% segons el sindicat Metges de Catalunya (MC) i d’entorn del 30% segons la Conselleria de Salut (un 27% en hospitals i un 33% a CAPs).

Una altra vegada sumits en un ambient festiu i reivindicatiu, els metges s’han concentrat aquest dijous a les 10 hores a la plaça de Sant Jaume, han recorregut la Via Laietana i han arribat al Parlament, on sonava la banda sonora de la pel·lícula ‘Titanic’, fent al·lusió a l’enfonsament de la sanitat pública. El sindicat, que ha cridat a la mobilització uns 25.000 metges de la sanitat pública catalana, ha sigut més clar que mai en les seves peticions.

«La crisi demogràfica és mèdica i ha d’aportar solucions específiques per al col·lectiu. Hi ha d’haver una sortida específica per als metges i el Govern pot fer-ho», ha assegurat el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, des del Parlament. Lleonart ha dit que el sindicat també donarà suport a les mesures generals de millora de la sanitat pública però avui, ja sense embuts, ha demanat obertament millores específiques per al seu gremi. En la pròxima dècada a Catalunya es jubilaran uns 9.000 metges per als quals no hi ha reposició.

I aquestes millores tenen a veure amb la qualitat assistencial, però també amb el sou. El sindicat reclama posar un límit a les agendes dels metges (Salut és més partidària de l’autoorganització) i rebre un complement directe a les nòmines sense passar per cap taula de negociació, segons li critica la Conselleria. El Departament veu justa aquesta pujada de sou, com va reconèixer aquesta setmana als periodistes el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García, però no comparteix les formes.

Precisament, aquesta posició per part del col·lectiu mèdic ha sigut la que ha portat altres treballadors sanitaris, com infermeres i auxiliars, a muntar aquests dies manifestacions separades de les dels metges, això sí, convocats per sindicats minoritaris que no han tingut la tirada de Metges de Catalunya.

«Ni plorem ni facturem: emigrem»

A les 10 del matí, un miler de metges ja es concentraven a la plaça de Sant Jaume. Alguns s’agrupaven per especialitats: pediatres, ginecòlegs, odontòlegs, psicòlegs clínics, oncòlegs... «Maltractar la pediatria és maltractar els nens», «Els odontòlegs som sanitat», «Ginecòlegs de primària en perill d’extinció» han sigut els lemes d’alguns dels cartells que portaven.

També hi ha hagut algunes pancartes en to més divertit, com la que deia «Els metges ja no plorem ni facturem: emigrem», en al·lusió a l’última cançó de Shakira sobre la seva ruptura amb Gerard Piqué. No va ser l’única: ‘Clarament ens esquitxa a tots’, deia una altra pancarta que portava un grup de psicòlegs clínics. Ells, tot i que no són metges, també formen part de la sanitat pública.

Alguns dels càntics que s’han sentit són «Aragonès, de quina mútua ets», així com «I tu, Balcells, de quina mútua ets?». L’augment de les mútues privades és una de les preocupacions del col·lectiu mèdic, ja que té a veure amb la pèrdua de la confiança de la població en la sanitat pública a causa de la falta de recursos. En una ciutat com Barcelona, per exemple, el 40% de la població ja té una mútua de privada (màxim històric), mentre creix el descontentament amb l’atenció primària (cada vegada més precària), com va revelar l’última enquesta de salut de l’ajuntament.

«Èxit de convocatòria»

Passades les 12 hores, la manifestació de metges ha arribat al Parlament, on han sigut saludats per diputats dels comuns (Jéssica Albiach, David Cid), del PSC (Assumpta Escarp, Beatriz Silva) i de la CUP (Eulàlia Reguant). Allà, com a colofó a la marxa, els facultatius han aixecat unes bates blanques d’un sol ús i les han llançat a terra en senyal de protesta.

Notícies relacionades

«La imatge és bastant evident. Ha tornat a ser un èxit de convocatòria. Més de la meitat del col·lectiu mèdic que treballa a Catalunya és aquí i l’altra meitat està de serveis mínims. Ara ja tenen clar que estem enfadats i cohesionats», ha assenyalat Lleonart als mitjans. Ha reclamat «solucions ja».

Demà divendres a les 12 hores el sindicat tornarà a reunir-se amb Salut, però Lleonart ja ha avançat que, atès l’èxit de la convocatòria, l’oferta de la conselleria ha de ser encara millor que la de dimarts, quan va tenir lloc l’última negociació entre les parts. Segons fonts del sindicat, tot fa pensar que demà no es tancarà res i es continuarà negociant dilluns per evitar la vaga també prevista per a l’1, 2 i 3 de febrer.