Competència estatal

Sanitat espera el moment «propici» per anunciar el final de la mascareta al transport públic

La decisió ja està presa, però, en ple any electoral, el ministeri espera l’ocasió que més li convingui per comunicar-ho

Sanitat espera el moment «propici» per anunciar el final de la mascareta al transport públic

Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La decisió ja està presa, però encara no s’ha comunicat. El Ministeri de Sanitat està esperant el moment «políticament propici» per anunciar el final de la mascareta al transport públic d’Espanya, segons fonts d’EL PERIÓDICO. Autobús, metro, tren i avió són els únics espais on la mascareta encara és obligatòria, malgrat que en alguns d’aquests mitjans molts usuaris no respecten la norma.

El Govern sap que qualsevol decisió que anunciï o prengui al llarg d’aquest 2023, any electoral, tindrà repercussions, i per això està esperant el moment adequat per anunciar una decisió que ja està presa. La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, serà la candidata del PSOE a l’alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria.

L’adeu a l’obligatorietat del tapaboques al transport públic serà, d’alguna manera, posar el tancament final a una pandèmia de la qual ara es compleixen tres anys. Aquesta mesura és una competència estatal, de manera que les autonomies no poden ni imposar-ne ni retirar-ne l’obligatorietat.

Notícies relacionades

L’exconseller de Salut de Catalunya Josep Maria Argimon ja havia posat diverses vegades en dubte l’obligatorietat d’aquesta norma, que, sobretot al metro i al bus de ciutats com Barcelona, poca gent compleix. «Tenim un decret que t’obliga a fer una cosa que no es fa», va arribar a dir el conseller. Catalunya sempre va ser més partidària que fos una recomanació.

Dins del comitè científic assessor de la covid-19 de Catalunya la sensació generalitzada és que no té «sentit» mantenir aquesta norma si no es fa el mateix en altres punts on hi ha aglomeracions, segons fonts consultades per aquest diari. El cert és que no hi ha una posició única al respecte: si bé hi ha gent que pensa que això és millor que res, d’altres creuen que l’efecte de la mascareta al transport públic és ara mateix mínim. Altres veus aposten per retirar-la quan baixi el fred.