Informe de Sanitat

Els indicadors de la covid-19 continuen baixant a Espanya després del Nadal

  • Les dades del ministeri es publiquen enmig de la saturació a les urgències de grans hospitals en almenys vuit comunitats

Els indicadors de la covid-19 continuen baixant a Espanya després del Nadal
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els indicadors que mesuren la propagació de la covid-19 a Espanya continuen estables i decreixent després de les festivitats nadalenques, amb 3.505 pacients ingressats vinculats a infecció «amb o per» covid-19, cosa que es tradueix en una ocupació hospitalària del 2,7% i una incidència a la baixa de 124 casos per cada 100.000 habitants.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, en l’última setmana hi ha 15 pacients menys als hospitals i un total de 222 a les unitats de cures intensives (231 fa set dies), és a dir un 2,5% d’ocupació.

Les dades de Sanitat es publiquen enmig de la saturació a les urgències de grans hospitals en almenys vuit comunitats i que es produeix per, segons sindicats i associacions mèdiques, la falta de recursos humans, la consegüent derivació de pacients des d’atenció primària, l’alta incidència encara de les malalties respiratòriesi problemes de salut pel descens de les temperatures.

Sobre la incidència del conjunt de les malalties respiratòries, en què es troba la covid-19, ha descendit l’últim mes des dels 858 fins als 567 casos per cada cent mil habitants, però segueix encara en un llindar alt, en línia amb els pics estacionals que produeixen diferents tipus de virus.

Concretament, la incidència de la covid-19, que es mesura en els ciutadans més grans de 59 anys, es troba en 124 casos per cada cent mil habitants, però experts i epidemiòlegs estimen que la taxa de transmissió és significativament més gran ja que es realitzen menys proves d’antígens per la més baixa gravetat de la malaltia en un context d’alt nivell de vacunació i exposició successiva al virus des del 2020.

Així, les dades amb les quals compta Sanitat per mesurar l’impacte sanitari de l’avanç de les noves variants d’òmicron, com la BQ.1 (i subllinatges derivats) o l’XBB.1.5,trobada als Estats Units i que a Espanya es detecta encara de forma puntual, apunten a un context d’indicadors que es mantenen en un barem de normalitat.

S’estima que dels 3.505 pacients ingressats, el 50% ho està per complicacions vinculades a problemes de salut per un contagi de covid-19, mentre que a la resta se li ha diagnosticat la infecció, però la causa de l’hospitalització és una altra.

Notícies relacionades

Tanmateix, tant Sanitat com les autoritats sanitàries segueixen cridant a la precaució per als col·lectius més vulnerables, com malalts crònics o ciutadans de més edat, així com a avançar en les quartes dosis de la vacuna de la covid-19, taxa que a Espanya continua sent baixa.

El nombre de morts vinculades a la covid-19 en l’última setmana ascendeix a 93 (117.413 des de l’inici de la pandèmia) i els registres de mortalitat, calculats sobre la població en la qual el virus té un impacte més gran (més grans de 60 anys), indiquen que la letalitat segueix en el 3,6% i en menys del 0,8% per al conjunt de la població.