Grip, covid i VRS

La sanitat europea està en risc de pressió «severa» pels virus respiratoris

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) alerta d’un augment en les hospitalitzacions pediàtriques per infeccions sincítiques

La sanitat europea està en risc de pressió «severa» pels virus respiratoris
1
Es llegeix en minuts
EFE

Els sistemes sanitaris europeus s’arrisquen a patir una pressió «severa» en les pròximes setmanes i mesos a causa de la circulació del virus respiratori sincític (VRS), la grip estacional i el coronavirus, va advertir aquest dilluns el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Aquest centre de referència per a epidèmies de la Unió Europea (UE) va ressaltar que des de finals d’octubre fins ara diversos països han registrat un augment en les hospitalitzacions pediàtriques per infeccions sincítiques, mentre circulen altres patògens respiratoris, cosa que es tradueix en un augment del risc de pressió del sistema de salut.

«Les infeccions pel virus respiratori sincític no són inusuals en aquesta època, però aquest any són més i s’han produït més aviat que en el període previ a la pandèmia, afectant proporcionalment més nens», explica l’ECDC.

A això cal sumar-li l’avanç de la temporada de grip estacional i un «possible» ressorgiment de casos de coronavirus després de setmanes de descensos.

Preocupació per Cap d’Any

«La festivitat de Cap d’Any s’associa amb activitats com reunions socials, compres i viatges, que suposen riscos addicionals significatius per a la transmissió de virus respiratoris», va afirmar la directora de l’ECDC, Andrea Ammon.

Ammon va instar a reforçar els sistemes de salut i el suport el personal sanitari i va ressaltar que ha de ser «prioritària» la vacunació de grups de risc contra la grip i la covid-19.

Notícies relacionades

L’ECDC recomana impulsar activitats de comunicació de risc entre la població, inclòs promoure la vacunació; i augmentar la conscienciació en els professionals per diagnosticar els casos a temps i reforçar els preparatius per a una hipotètica càrrega hospitalària més gran.

Així mateix defensa que es promoguin les bones pràctiques higièniques i es considerin intervencions no farmacèutiques apropiades com ús de mascaretes, ventilació d’espais tancats i evitar espais públics freqüentats.