L’hivern als centres sanitaris

La bronquiolitis en nens comença a remetre i els hospitals es preparen ja per a la grip en adults

Vall d’Hebron porta dos dies amb una tendència «cap a baix» en les infeccions respiratòries en menors, però acaba de posar en marxa el seu pla d’hivern per a la gent gran

La bronquiolitis en nens comença a remetre i els hospitals es preparen ja per a la grip en adults

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’onada de bronquiolitis en nens (especialment en els menors d’un any) ha arribat al seu pic, que es preveia per al 29 de novembre, i ha començat una tendència «cap a baix» a Catalunya. Hospitals com la Vall d’Hebron (Barcelona) i Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) ja ho estan notant, tot i que la baixada és «lenta» i hi continua havent «molta intensitat» de treball.

«Realment portem un parell de dies en què ja hi ha una miqueta de desacceleració i el pic ha començat a fer altiplà», assegura María José Abadías, subdirectora assistencial de la Vall d’Hebron. La tendència, diu, és «cap a baix», en general, en totes les infeccions respiratòries de nens. Però en concret en la bronquiolitis, que en les últimes setmanes va saturar les urgències i ucis pediàtriques dels hospitals catalans.

Els centres sanitaris, no obstant, continuen plens. Encara no s’han començat a buidar. Però, des de fa dos dies, el balanç «és positiu». «Donem ja més altes que ingressos en planta hospitalària. I la pressió a la uci pediàtrica s’ha estabilitzat una miqueta», assenyala Abadías.

«Nosaltres estem començant a baixar una mica. Però portem tant temps tensant la corda, que amb molt poc es desborda», assenyala la infermera de Sant Joan de Déu Lluïsa Claramunt. L’onada de bronquiolitis, diu, va començar a baixar a «principis de setmana». «Però continuem tenint molta feina, continua estant tot saturat», afegeix Claramunt.

Onada de més intensitat

L’epidèmia de bronquiolitis pediàtrica d’aquest any ha sigut molt més forta que la dels anys precovid. Els metges ho atribueixen al fet que els nens més petits no estaven immunitzats perquè en els últims dos anys amb prou feines van circular altres virus respiratoris que no fossin la covid.

«El pendent [de la bronquiolitis en nens] ha sigut similar a la de la primera onada covid. Ha sigut recta, d’una verticalitat extrema», explica Abadías. De fet, si el pic abans de la covid-19 era d’uns 1.200 casos diaris a Catalunya, aquesta vegada ha arribat a «doblar-se».

Això va portar hospitals com la Vall d’Hebron a «reorganitzar» el seu pla de contingència «més clàssic». Les urgències pediàtriques del centre segueixen «amb molta feina» per aquesta malaltia, però els metges esperen que la cosa es tranquil·litzi a partir de la setmana que ve, quan els nens estaran de pont i no aniran a l’escola, cosa que reduirà els contagis.

Adeu a la bronquiolitis, hola a la grip

I llavors, apareixerà la grip en adults. «Sol començar tres setmanes després de la bronquiolitis pediàtrica. Nosaltres avui hem iniciat formalment el nostre pla d’hivern en adults», assenyala Abadías. Aquest pla consisteix en un dispositiu de reforç a les urgències (amb més personal) i l’obertura de la primera i segona planta de l’edifici Garbí, des d’aquest 1 de desembre, per a pacients amb infeccions respiratòries no covid.

Notícies relacionades

De moment ni la grip ni la covid-19 en adults estan tenint gaire «repercussió» a nivell cínic ni en els recursos de la Vall d’Hebron. Però la previsió és que hi hagi «més grip» que l’any passat, si bé els adults tenen «més memòria immunològica» que els nens. «Esperem un més grip i més covid», valora Abadías.

La covid-19, ara mateix, es comporta en la majoria de les persones com «un refredat». Però les persones vulnerables i en especial les immunodeprimides sí que estan en risc de contraure una malaltia greu. «Cal extremar molt les precaucions. Mascareta i higiene de mans», conclou Abadías.