Infeccions respiratòries

Els hospitals temen que el pont faci coincidir el repunt de covid amb el de la grip

Els metges demanen als usuaris que facin «contenció domiciliària» i que truquin al CAP o al 061 abans d’acudir a urgències

Els hospitals temen que el pont faci coincidir el repunt de covid amb el de la grip

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Passada l’onada de bronquiolitis en nens menors d’un any que durant setmanes va acorralar les ucis i urgències pediàtriques, els hospitals catalans estan vivint ara una intensa pressió assistencial a les urgències d’adults per altres infeccions respiratòries en adults, principalment la grip. Salut calcula que el pic de la grip arribi per Nadal i que després, quan baixi, arribi el repunt de la covid-19. Però els metges temen que tots dos coincideixin alhora, sobretot després d’aquest pont de desembre.

«Vivim pràcticament en un semicol·lapse. Si el nombre de casos de grip continua pujant i això conviu amb la pujada de la covid-19, evidentment, això no donarà per a més. Els espais i recursos són els que són», assenyala Miquel Sánchez, director de les Urgències de l’Hospital Clínic (Barcelona). «Tinc por que el pic de covid, que s’espera per després de Nadal, coincideixi amb el de la grip. En aquest pont es produeix moltíssima interacció social i després d’aquests dies sempre hi ha hagut un increment de la covid», assenyala en al·lusió al que ha passat els anys anteriors.

Sánchez demana als usuaris que «intentin» fer «contenció domiciliària»: que vagin al metge de capçalera o que truquin al 061 abans d’acudir a urgències. «Estem francament plens i ens consta que és general», diu. El mateix assenyala l’Hospital del Mar (Barcelona). «Les nostres urgències pateixen amb molta pressió assistencial, sobretot amb infeccions respiratòries. No és gaire diferent de qualsevol altre any amb el pic de grip. Però aquest any ha vingut molt abans i molt fort», explica Robert Güerri, cap de secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar.

Güerri assegura que la situació «no és fàcil». De fet, l’hospital ja està intentant crear «nous espais d’hospitalització» per «descongestionar», que és el que els centres sanitaris fan «cada any» amb els repunts de grip.

La grip: el virus més a l’alça

La grip és ara mateix el virus respiratori que més circula a Catalunya. Està present en el24,3% de les mostres, seguit pel virus respiratori sincitial (el VRS, un 16,1%), el rinovirus, que causa el refredat comú i que encapçalava la llista la setmana passada (15,4%) i el SARS-Cov-2 (13,3%). «Hem notat un increment de grip bastant notable l’última setmana. La covid és més puntual, però també es va veient», diu Sánchez des del Clínic.

A més, adverteix que molts pacients amb grip, sobretot els fràgils i els pluripatològics, acaben ingressant. Ara mateix, diu, està ingressant un nombre de persones «habitual» en aquesta època. «El que no és normal és que hagi arribat la grip abans que altres anys. Normalment el pic arribava la segona o tercera setmana de gener», apunta.

Notícies relacionades

Des de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) avisen que estan pujant «tots els virus respiratoris». «En aquests dos últims anys hi ha hagut barreres de protecció, com la mascareta. I haver-les deixat es nota», assenyala l’infectòleg Pere Domingo. Assegura que, de moment, està «tot controlat», però adverteix que aquesta setmana «tot funciona a un nivell molt baix» pel pont.

L’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) assegura que està rebent «molta afluència» de pacients per la grip, però que tot està «funcionant correctament». El centre ha habilitat l’edifici Garbí per acollir malalts amb grip.