Un tipus de radioteràpia

Amancio Ortega dona 10 equips de teràpia de protons a set comunitats autònomes, dos per a Catalunya

Els destinats al territori català estaran localitzats al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona

Amancio Ortega dona 10 equips de teràpia de protons a set comunitats autònomes, dos per a Catalunya

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha formalitzat el contracte per a la implantació de 10 equips de teràpia de protons en el Sistema Nacional de Salut (SNS), finançats per la Fundació Amancio Ortega Gaona. Catalunya rebrà dos d’aquests equips, que estaran ubicats al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona.

Els equips s’instal·laran en set comunitats autònomes (País Basc, Catalunya, Galícia, Andalusia, València, Canàries i Madrid) i, segons el ministeri, situaran Espanya a l’avantguarda d’aquesta tecnologia a tot Europa.

La teràpia de protons és una modalitat especial de radioteràpia que utilitza protons en comptes de rajos X o electrons i que permet un alliberament més localitzat de la radiació, de manera que la dosi es distribueix millor i es produeix una menor irradiació del teixit sa circumdant. Aquesta modalitat adquireix una especial rellevància en els llargs supervivents, especialment en nens.

Sanitat, en col·laboració amb les comunitats, ha elaborat els plecs i ha licitat els equips, que han sigut adjudicats en la seva totalitat a l’empresa Ion Beam Applications SA per 263.538.000 euros.

El conveni es va firmar fa poc més d’un any, el 19 d’octubre del 2021, i contempla la instal·lació de 10 equips de teràpia de protons, finançats per la fundació, que donaran resposta a les necessitats de tractaments a tot el Sistema Nacional de Salut. Els equips estaran distribuïts d’aquesta manera:

- Un equip al País Basc, ubicat al Complex Hospitalari de Donostia, amb connexió directa amb les instal·lacions Onkologikoa.

- Dos equips a Catalunya, localitzats al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona.

- Un equip a Galícia, a l’antic Hospital Gil Casares junt a l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la.

- Dos equips a Andalusia: un a l’antic Hospital Militar de Sevilla i l’altre a l’Hospital Matern Infantil de Màlaga.

- Un equip al País Valencià, a l’Hospital Universitari de la Fe de València.

Notícies relacionades

- Un equip a les Canàries, a l’Hospital Universitari de Gran Canària Dr. Negrín.

- Dos equips a la Comunitat de Madrid: un a l’Hospital La Paz i el segon a l’Hospital de Fuenlabrada.