La ministra visita Barcelona

Sanitat donarà 94 milions a Catalunya per a equipaments mèdics d’alta tecnologia

  • Els fons Inveat preveuen 800 milions per a tot Espanya amb l’objectiu de «millorar el diagnòstic» dels hospitals

Sanitat donarà 94 milions a Catalunya per a equipaments mèdics d’alta tecnologia

ACN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Ministeri de Sanitat invertirà 94 milions a Catalunyaper a equipaments mèdics d’alta tecnologia.Aquests 94 milions (d’un total de 800 milions per a tot Espanya), que es repartiran entre aquest any i el que ve, permetran comprar un centenar d’equips per als diferents hospitals catalans. La inversió pertany als fons Inveat del Govern central, que tenen com a objectiu modernitzar la tecnologia del Sistema Nacional de Salut.

«Avui hem vist a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau els equips que modernitzarem. Són equips obsolets, de fa 12 anys», ha explicat aquest dijous a la tarda la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una atenció als mitjans de comunicació des de l’Hospital Clínic de Barcelona. «Millorarem la capacitat diagnòstica dels hospitals. Invertirem 800 milions el 2021 i el 2022. D’aquests diners, 94 milions aniran per a Catalunya, que els destinarà a equips d’alta tecnologia», ha explicat la ministra.

Darias ha visitat Barcelona i, en concret, l’Hospital Clínic per reunir-se amb l’equip que ha desenvolupat la teràpia cel·lular CAR-T, que consisteix a modificar genèticament els limfòcits T (unes cèl·lules del sistema immunitari), després d’extreure-li sang al malalt, perquè actuïn contra la leucèmia limfoblàstica aguda i el limfoma de limfòcits B. Es tracta d’un tipus d’immunoteràpia revolucionària. El Clínic ha aconseguit desenvolupar la seva pròpia, que, des del febrer passat, està finançada per Sanitat.

Junt amb Darias, hi havia el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha destacat la importància de desenvolupar una teràpia avançada com la CAR-T «des del sector públic i des del món acadèmic». «Fa uns mesos, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va aprovar l’ús de la teràpia CAR-T del Clínic. En aquell moment vam acordar fer aquesta trobada per compartir el desenvolupament en aquest hospital d’aquesta teràpia», ha destacat per la seva banda el director general del Clínic, Josep Maria Campistol.

Sense compromís amb els fons Covid

Preguntada pels periodistes, la ministra no ha volgut precisar si el Govern central preveu prolongar el Fons Covid-19, com sí que va fer l’any passat. «Espanya va fer un esforç extraordinari, les comunitats autònomes mai van tenir un finançament tan gran», s’ha limitat a dir Darias.

En relació amb la vacunació contra el coronavirus dels més petits de 12 anys, la ministra ha demanat esperar als «assajos» que s’estan fent i ha recordat que, abans d’administrar el fàrmac en aquesta població, s’ha d’esperar l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA). «Nosaltres estarem preparats per poder inocular-lo en cas que al final s’aprovi», ha assegurat Darias, que ha recordat que Espanya és avui «líder de vacunació internacional». «Estem acostant-nos cada vegada més a un 90% de la població diana», ha insistit.

Notícies relacionades

Quant a l’ús de les mascaretes a les escoles (el conseller Argimon va dir fa dies que, a Catalunya, les escoles seran el primer lloc on es deixaran d’utilitzar quan la pandèmia es mitigui encara més), Darias tampoc ha volgut mullar-se, però ha cridat a «seguir veient com evoluciona» la Covid-19 i a estar pendents de «com es comporten els virus respiratoris» aquesta tardor i hivern.

Per la seva banda, Argimon, preguntat sobre la pròxima ubicació del Clínic, ha defensat que, «abans de triar les diferents ubicacions», es necessita un «estudi més en profunditat». «Volem que torni a estar 100 anys al mateix emplaçament, per la qual cosa no ens hem de precipitar», ha dit.