Estudi
covid | Aquests són els aliments (i envasos) en els quals el virus aguanta més temps
Científics britànics descobreixen en quins productes resisteix més el coronavirus

En els primers mesos de la pandèmia de coronavirus, hi havia molts dubtes sobre el temps en què el virus de la covid-19 podia resistir en un aliment. Es va optar llavors per un criteri de prudència màxima, actuant com si ens trobéssim sempre en el pitjor dels supòsits.
Ara, quan la pandèmia ha entrat en el seu tercer any, un estudi elaborat per la Universitat de Southampton per a l’Agència de Normes Alimentàries (FSA per les seves sigles en anglès) del Regne Unit ha analitzat (i determinat) en quins aliments i envasos es manté el coronavirus durant més temps.
Per realitzar aquest informe han escollit productes que es poden consumir sense cuinar ni rentar. El virus va ser inoculat artificialment abans dels assajos, per la qual cosa és de suposar que s’han estudiat nivells molt més alts de l’habitual. Quan hi ha nivells més baixos, el temps que triga a desaparèixer el virus també és menor.
Els científics han confirmat en la seva investigació una de les principals hipòtesis que manejaven «La probabilitat de contraure el coronavirus a través dels aliments és molt baixa.» En qualsevol cas, els experts recomanen seguir una elemental mesura de seguretat: rentar-se les mans i rentar els productes frescos.
D’un dia a una setmana
Per norma general, la covid-19 triga a desaparèixer de la majoria dels aliments unes 24 hores. En alguns casos, tanmateix, es pot mantenir una setmana. Aquesta és la seva ‘resistència’ en funció del tipus d’aliments: Fruites i verdures fresques: triga més a desaparèixer en superfícies irregulars, com la del bròcoli o els gerds. Tanmateix, en els que tenen pells llises, com les pomes, desapareix en un període més curt, en hores o minuts. En alguns pebrots frescos refrigerats han detectat el virus fins i tot una setmana després.
Productes enfornats: en pastissos enfornats i amb ou per sobre, el coronavirus comença a desaparèixer al cap de les poques hores. Els ous tenen àcid araquidònic i podria tenir un efecte antiviral. Carn i formatges: tenen un alt contingut de proteïnes i greixos. Per tant, la covid-19 s’hi pot arribar a mantenir una setmana.
Envasos de begudes i menjars preparats
El coronavirus sobreviu un temps diferent depenent del material:
Plàstic: una setmana.
Cartró: diversos dies.
Llaunes d’alumini: només unes hores
- Dret dels menors Rússia intervé perquè una expresentadora de TV recuperi les seves filles a Barcelona
- Investigació judicial Alves s’aferra a les imatges de la discoteca per dubtar de la versió de la víctima
- Sanitat pública Els metges de Catalunya desconvoquen la vaga després d’arribar a un acord amb Salut
- Canvi d’actitud Joana Sanz demana el divorci a Dani Alves
- Shakira-Piqué Exclusiva Mamarazzis: Clara Chía pateix el seu pitjor moment
- FUTBOL Betis-Barcelona de Lliga, en directe
- Investigació en marxa La jutge del caso Alves: «Hi ha indicis molt més que suficients»
- Debat deontològic Periodisme sense consciència: ¿pot la intel·ligència artificial explicar el món?
- Els comptes de la Generalitat Salvador Illa salva els pressupostos i Pere Aragonès apuntala la legislatura
- Tu i jo som tres La crítica de Monegal: Diu Rosell que Laporta no inquieta els corruptors