Investigació oncològica

Un prometedor fàrmac fa un primer pas contra el càncer infantil i de mama

La Vall d’Hebron desenvolupa un medicament, encara en fase preclínica amb ratolins, que podria ser eficaç contra la metàstasi

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l’empresa biotecnològica BCN Peptides demostra l’eficàcia d’un fàrmac per disminuir la metàstasi en càncer infantil (en concret del neuroblastoma i de rabdiomiosarcoma) i de mama. De moment, només ha sigut provat en fase preclínica (només en ratolins), però aquest fàrmac, el pèptid sintètic RA08, és prometedor pels seus resultats i perquè en l’actualitat n’existeixen molt pocs que combatin la metàstasi, la principal causa de mort per càncer.

La investigació, publicada a la revista ‘Cellular and Molecular Life Sciences’, ha comptat amb la col·laboració dels serveis d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica del Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) i de l’Institut de Biomedicina de Sevilla (Ibis).

En estudis previs del grup, s’ha descrit que la presència de nivells elevats de la proteïna diana integrina alfa9 (ITGA9) es relaciona amb un risc alt de patir metàstasi. En aquest treball, els investigadors han analitzat els mecanismes biològics pels quals ITGA9 afavoreix que les cèl·lules d’alguns tipus de tumors abandonin el tumor primari i viatgin per l’organisme fins a formar una metàstasi en un altre òrgan. En concret, s’ha investigat el paper de la ITGA9 en la invasió tumoral en cèl·lules i models de ratolí de neuroblastoma i de rabdiomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents.

Paper clau en la metàstasi

Els investigadors han identificat que la ITGA9 juga un paper clau en la metàstasi d’aquests tipus de càncer infantil. A més, té un paper rellevant en la supervivència, proliferació, migració i invasió de les cèl·lules, tots, factors clau per a la metàstasi. Conèixer aquestes funcions és important per desenvolupar noves funcions terapèutiques.

«Un dels valors d’aquest estudi és prova l’efecte antimetastàtic d’un nou fàrmac que ha donat resultats excepcionals en models animals i que pot tenir un alt impacte en la prevenció de la metàstasi», assenyala Josep Roma, investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR.

Notícies relacionades

A més, en el marc d’aquest treball col·laboratiu, l’empresa BCN Peptides ha dissenyat i està desenvolupant un nou fàrmac peptídic, anomenat RA08, dirigit a interferir en la unió entre la ITGA9 i les proteïnes ADAM (a les quals s’uneixen les ITGA9) per bloquejar la invasió de les cèl·lules metastàtiques a altres òrgans. Així, partint del paper clau de l’ITGA en l’aparició de les metàstasis, l’empresa ha avaluat l’efecte de la inhibició d’aquesta proteïna mitjançant el pèptid RA08.

Segons els resultats obtinguts en aquest estudi (que mostren la reducció «significativa» de la formació de metàstasi en ratolins), la inhibició de la ITGA9 podria ser una estratègia terapèutica «prometedora» en diferents tipus de tumors.