Congrés Europeu de Càncer de Mama a Barcelona

La radioteràpia redueix la reaparició de càncer de mama només en la primera dècada

Una investigació va estudiar 585 pacients de 70 anys o menys durant 30 anys

La radioteràpia redueix la reaparició de càncer de mama només en la primera dècada

Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La radioteràpia després de la cirurgia per tractar el càncer de mama primerenc redueix el risc que la malaltia torni a aparèixer al mateix pit en els 10 anys següents al diagnòstic, però amb prou feines influeix a partir d’aquell període de temps.

El professor honorari d’oncologia clínica a la Universitat d’Edimburg (Regne Unit), Ian Kunkler, ha presentat aquest divendres, a l’última jornada del Congrés Europeu de Càncer de Mama a Barcelona, una investigació sobre un dels seguiments més prolongats de teràpies de mama, ja que es van estudiar 585 pacients de 70 anys o menys durant 30 anys.

Després del diagnòstic de càncer de mama primerenc, les pacients van ser tractades amb cirurgia conservadora de mama seguida de teràpia sistèmica, com quimioteràpia o el fàrmac tamoxifèn, depenent de si el seu càncer estava provocat o no per estrògens. Una part de la mostra va rebre radioteràpia després de la cirurgia i l’altra part no.

Deu anys després de la radioteràpia, la recurrència de la malaltia (la reaparició del càncer al mateix lloc o molt a prop seu) es va reduir significativament en més del 60% en les dones que havien rebut radioteràpia en comparació amb les que no. Tot i això, després de la primera dècada, el risc anual de recurrència va ser molt similar en els dos grups.

Notícies relacionades

El mateix va passar amb la supervivència global: 30 anys després del seu tractament, el 24% de les dones que van rebre radioteràpia seguien vives en comparació amb el 27,5% de les que no la van rebre.

«Aquestes dades desafien la idea que la radioteràpia millora la supervivència a llarg termini al prevenir la recurrència del càncer a la mateixa mama», ha destacat Kunkler.