Congrés Europeu de Càncer de Mama a Barcelona

Els cicles de fecundació ‘in vitro’ no afecten el tipus de tumor de mama d’algunes pacients

  • Un estudi de Dexeus Dona analitza el possible impacte de l’estimulació ovàrica en els diferents subtipus d’aquesta malaltia

Els cicles de fecundació ‘in vitro’ no afecten el tipus de tumor de mama d’algunes pacients

Efe / Enric Fontcuberta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els cicles de fecundació ‘in vitro’ no afecten el tipus de tumor de mama que desenvolupen algunes pacients, segons un estudi de Dexeus Dona que analitza el possible impacte del tractament d’estimulació ovàrica en les característiques dels diferents subtipus de tumor de mama.

L’estudi s’ha presentat aquesta setmana a Barcelona en el 13è Congrés Europeu de Càncer de Mama que organitza l’European Society of Mastology (EUSOMA) cada dos anys. En el marc d’aquest Congrés, un equip interdisciplinari de Dexeus Dona, format per especialistes en oncologia ginecològica, patologia mamària i medicina de la reproducció, ha presentat aquest estudi retrospectiu que analitza les dades d’un total de 73 pacients a qui han diagnosticat càncer de mama.

Els investigadors han avaluat si el fet d’haver realitzat un o més cicles d’estimulació ovàrica en el marc d’un tractament de fecundació ‘in vitro’ (FIV) podria alterar d’alguna manera el subtipus o el pronòstic del càncer de mama en pacients que han desenvolupat aquesta malaltia posteriorment.

En tots els casos, els investigadors van estudiar la possible relació existent entre el nombre de cicles de FIV realitzats, la resposta de la pacient al tractament d’estimulació ovàrica i diversos marcadors que s’utilitzen per determinar el pronòstic en càncer de mama: Ki67, HER2, receptor d’estrogen (ER), receptor de progesterona (PR), oncogèn p53 i grau histològic.

Notícies relacionades

El treball conclou que els tractaments d’estimulació ovàrica i el fet de realitzar un o més cicles no semblen alterar les característiques biològiques que són clau per determinar el tipus de tumor que pateix la pacient, i, per tant, el diagnòstic, així com la seva evolució i les possibilitats de supervivència.

D’acord amb els resultats, els autors suggereixen que, per tant, «no s’observa que existeixi cap tipus de relació entre el fet de portar a terme un o més cicles de FIV i la preeminència de certs tipus de càncer mama en pacients de reproducció que desenvolupen aquesta malaltia a posteriori», explica el doctor Màxim Izquierdo, autor principal del treball.