Pressió assistencial

La bronquiolitis en nens satura les urgències i les ucis pediàtriques a Catalunya

Sant Joan de Déu està desprogramant intervencions no urgents pel pic de casos, de «més virulència» que els de l’era ‘precovid’

Centres com Sant Pau, el Mar i la Vall d’Hebron també viuen una «important afluència de pacients amb virus respiratoris sincítics»

  • Virus respiratori sincitial: ¿hi haurà una onada d’aquesta infecció?

  • Por de la tripledèmia: covid, grip i virus sincitial

La bronquiolitis en nens satura les urgències i les ucis pediàtriques a Catalunya

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La bronquiolitis en nadons per sota dels sis mesos està saturant les urgències i l’uci pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), el centre de referència per a nens. Els 28 llits de l’uci per a nens estan ocupats en aquests moments per patologies respiratòries, majoritàriament bronquiolitis. A més, aquest diumenge les urgències de l’hospital van rebre 570 visites diàries, la majoria a causa d’aquesta malaltia. La mitjana diària del centre són 300 visites a urgències. La situació està obligant ja l’hospital a desprogramar visites no urgents. La Conselleria de Salut assegura que la transmissió del virus respiratori sincític (que causa la bronquiolitis) no difereix de la que ja hi va haver en la temporada 2019-2020, abans de la covid-19. És a dir, la situació, segons la conselleria, no és «anormal». Els metges asseguren que la «virulència» del virus d’aquesta tardor és «més gran» que la de l’època ‘precovid’.

Aquest pic de bronquiolitis en menors està tenint lloc en altres hospitals, com el de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Les urgències i l’uci pediàtriques d’aquest centre estan «al màxim» de casos de nens amb bronquiolitis,encara que no col·lapsades perquè l’hospital hi ha posat recursos. Però els casos estan pujant i els professionals esperen que pugin encara més en els pròxims dies.

A la Vall d’Hebron (Barcelona), la situació de les urgències pediàtriques és l’«habitual» que hi havia en altres períodes similars d’anys previs a la pandèmia, amb una «important afluència de pacients a causa de virus respiratoris sincítics», assenyalen les fonts del centre sanitari. Per la seva banda, l’Hospital del Mar (Barcelona), tot i que no té uci pediàtrica, sí que està tenint «molta pressió assistencial a les urgències», sobretot des de l’últim cap de setmana, com confirma la cap del Servei de Pediatria, María Ángeles López Vílchez.

Si abans el Mar (que, de moment, no està desprogramant res) rebia 40 visites al dia a les urgències, ara n’està tenint entre 60 i 70. El 80% d’aquestes visites de nens són per bronquiolitis. «Tenim molta patologia per bronquiolitis, molts ingressos hospitalaris [en planta]. Si abans el normal era tenir dos nens en semicrítics, ara en tenim quatre», diu López Vílchez, que destaca la «virulència» de la bronquiolitis d’aquest any.

La uci de Sant Joan de Déu, plena

«Hi està havent molts problemes respiratoris per bronquiolitis o pel virus respiratori sincític, que provoca bronquiolitis. Això fa que les urgències i les ucis estiguin plenes. Són nens molt petits que necessiten un sistema respiratori, i les ucis tenen la capacitat que tenen», explica Carles Luaces, cap del Servei d’Urgències Pediàtriques de Sant Joan de Déu. «Tenim molta pressió assistencial», assegura.

De les 90 ucis pediàtriques que hi ha a Catalunya, un terç (28) són en aquest hospital. Ara mateix tots els llits de l’uci de Sant Joan de Déu estan «plens de patologia respiratòria», la majoria per bronquiolitis, malaltia que es caracteritza per la inflor i acumulació de moc a les vies aèries més petites als pulmons.

És una cosa que passava cada any abans de la covid-19, però aquest any la virulència és més elevada. «L’epidèmia de bronquiolitis la tenim sempre, però pot ser que aquesta vegada sigui més intensa», apunta Luaces, que creu que es deu precisament al fet que en els dos últims anys, marcats per la pandèmia, no hi va haver pràcticament ni rastre d’altres virus respiratoris. «Com que durant la covid no vam tenir gairebé bronquiolitis, els nens no l’han passat. I ara n’estem pagant el peatge, és l’anomenada pèrdua de la memòria immunològica. Com que no la van passar quan tocava, ara la pateixen el doble de nens», opina. Són petits «sense immunitzar» que ara viuen un «pic molt fort» de la malaltia.

Sant Joan de Déu està ja desprogramant «de manera puntual» proves o intervencions «no urgents o vitals» per al malalt. «En alguna ocasió hem desprogramat alguna prova que no era imprescindible», explica el cap de l’uci, que assegura que malgrat la situació l’hospital hi està «donant resposta». El centre compta amb sistemes de triatge per «prioritzar» els pacients amb més «problemes respiratoris». «Hi intentem donar resposta com cada any. És un tema complicat, però realment s’està tirant endavant. Ja coneixem la situació, tot i que potser no amb aquesta intensitat», diu Luaces.

Notícies relacionades

El subdirector general de vigilància i respostes a emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Jacobo Mendioroz, assegura que, de moment, la transmissió no és més gran que la que hi va haver en la temporada 2019-2020. Que el que passa a Catalunya segueix la línia del que al seu torn està succeint a Europa i els Estats Units. «De moment no estem vivint una situació anormal. Però haurem de veure què passa en les pròximes setmanes», diu Mendioroz, que assegura que feia setmanes que Salut monitoritzava aquesta situació.

¿Què han de fer els pares?

Davant aquesta onada de bronquiolitis, els pares, per protegir els seus nens, han «d’extremar les mesures». Es tracta d’un virus que es contagia per via aèria, per la qual cosa és molt important no tossir a prop del menor, rentar-se bé les mans i no fumar a casa. «I sobretot si el nadó té germans més grans, cal evitar-hi el contacte. I portar mascareta si algun d’ells està refredat», diu el cap de l’uci pediàtrica de Sant Joan de Déu. Mendioroz, per la seva banda, precisa que els virus respiratoris sincítics no són tan transmissibles com la covid-19.