Problema sanitari

Els metges alerten de la barreja fatal de policonsum de drogues i fragilitat mental

  • Els psiquiatres veuen amb preocupació un «canvi de patró»: la ingesta de diverses substàncies tòxiques en «gent molt jove»

  • Aquesta tendència coincideix amb un empitjorament de la salut mental dels adolescents i joves

Els metges alerten de la barreja fatal de policonsum de drogues i fragilitat mental

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les drogues que més preocupen, ara mateix, a les unitats d’addiccions dels hospitals són les amfetamines i els psicoestimulants en general. «Produeixen psicosi tòxica. Veiem gent que ingressa a l’hospital per un brot psicòtic», diu Mercè Balcells, cap de la Unitat de Conductes Addictives de l’Hospital Clínic de Barcelona. Inquieta el seu consum, especialment, en un moment en què la salut mental, en concret dels joves, és més fràgil que mai.

Les substàncies tòxiques que més veu aquesta unitat del Clínic són, per aquest ordre, l’alcohol, el tabac, el cànnabis i la cocaïna. A Balcells li preocupa també el «policonsum», és a dir, la ingesta de diverses substàncies alhora. És un «canvi de patró» que està veient en gent «molt jove». L’alerta, a més, que aquest policonsum s’estigui produint en un moment de més «fragilitat» de la salut mental. No percep que la gent s’estigui drogant més ara que el 2019, l’últim any prepandèmic, però sí que hi ha pacients «més greus». «La complicació és més gran perquè hi ha més policonsums i comorbiditats psiquiàtriques», assenyala Balcells.

A l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, la droga més freqüent és l’alcohol, seguit de la cocaïna, el cànnabis i, finalment, els opiacis. «I després, en un calaix ja entrarien la metamfetamina, l’èxtasi (MDMA), l’‘speed’...», diu Santiago Durán-Sindreu, director de la Unitat de Conductes Addictives de Sant Pau. Aquest psiquiatre ha percebut un augment «molt marcat» del consum de metamfetamina i mefedrona.

Estudis de drogues

Notícies relacionades

Actualment, hi ha tres drogues que s’estan estudiant (tot i que encara no hi ha res comprovat) com a potencials agents terapèutics. Són l’èxtasi (MDMA), l’LSD i la psilocibina. Com explica Durán-Sindreu, l’èxtasi s’està estudiant als EUA i la UE, i «no es descarta que en un futur es legalitzi sota condicions concretes de prescripció».

«És el que es denomina psicoteràpia assistida per psicodèlics», precisa Durán-Sindreu. «Són substàncies que s’han prohibit durant molt temps i que ara s’estan estudiant per a algunes malalties». Per exemple, entorn de l’LSD s’han fet «diversos estudis» en consum d’alcohol. En l’MDMA, per trastorn d’estrès posttraumàtic. I la psilocibina s’està estudiant per tractar la depressió major resistent al tractament. «Tot això s’està estudiant i no hi ha res comprovat», precisa el psiquiatre.