Malalties infeccioses

Un italià de 36 anys, primera coinfecció mundial de verola del mico, covid i VIH

  • L’home va estar a Espanya del 16 al 20 de juny, on va tenir relacions sexuals sense preservatiu, abans de presentar els símptomes

  • Encara no hi ha cap evidència que recolzi que aquesta combinació agreuja la condició del pacient, segons ‘Journal of Infection’, que va destapar el cas

Un italià de 36 anys, primera coinfecció mundial de verola del mico, covid i VIH

EFE / Javier Cebollada (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Detectat el primer cas al món de coinfecció de verola del mico, covid-19 i el VIH. Es tracta d’un home de 36 anys, de nacionalitat italiana, que va estar a Espanya del 16 al 20 de juny, segons explica una carta a la revista ‘Journal of Infection’. L’home va explicar que havia tingut relacions sexuals sense preservatiu amb homes durant l’estada a Espanya.

Nou dies després de ser a Espanya, l’home va presentar febre de fins a 39 graus, acompanyada de mal de coll, fatiga, cefalea i adenomegàlia inguinal dreta (inflamació dels ganglis limfàtics drets).

El dia 2 de juliol, va donar positiu en SARS-CoV-2 i aquell mateix dia va començar a desenvolupar una erupció al braç dret. L’endemà van aparèixer unes petites vesícules doloroses al tors, cames, cara i glutis. Després de ser ingressat a la unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Catània (Itàlia), es va acabar confirmant que tenia també verola del mico.

Durant l’ingrés, el pacient va explicar que havia sigut tractat per sífilis el 2019. El setembre del 2021 s’havia fet una prova del VIH amb resultat negatiu. Tanmateix, tot i que les serologies d’hepatitis viral, herpes simple, gonorrea, clamídia i limfogranuloma van ser negatives, el pacient aquesta vegada va acabar donant positiu en VIH, com explica ‘Journal of Infection’.

L’home va ser tractat a l’hospital i, l’11 de juliol, tot i que continuava sent positiu en covid-19 i verola del mico, ja no tenia noves lesions cutànies. Així, va ser donat d’alta i es va confinar a casa seva. El 19 continuava sent positiu en verola del mico, tot i que les crostes de les ferides s’havien curat per complet, i va començar a ser tractat contra el VIH.

Símptomes superposats

Segons la revista científica, aquest cas demostra com els símptomes de verola del mico i la covid-19 es poden «superposar» i prova com, en cas de coinfecció, l’historial clínic i els hàbits sexuals són «crucials» per fer el diagnòstic correcte.

Les subvariants del coronavirus BA.4 i BA.5 són actualment responsables de més d’un milió de casos de covid-19 diaris arreu del món, recorda la revista. Per tant, els metges «han de ser conscients» de la possibilitat de coinfecció per SARS-CoV-2 i el virus de la verola del mico, particularment en subjectes amb antecedents recents de viatges a àrees amb brots de verola del mico.

Notícies relacionades

«El nostre cas emfatitza que les relacions sexuals podrien ser la via de transmissió predominant», recull la carta de ‘Journal of Infection’. I crida els metges a «recomanar les precaucions adequades».

«Com aquest és l’únic cas reportat de coinfecció pel virus de la verola del mico, el SARS-CoV-2 i el VIH, encara no hi ha prou evidència que recolzi que aquesta combinació pugui agreujar la condició del pacient. Donada l’actual pandèmia per SARS-CoV-2 i l’augment diari de casos de verola del mico, els sistemes de salut han d'estar atents a aquesta eventualitat, i promoure proves diagnòstiques adequades en subjectes d’alt risc, que són essencials per a la contenció, ja que no hi ha un tractament o profilaxi àmpliament disponible», finalitza l’article.