Publicació a ‘The Lancet Respiratory Medicine’

Afegir un nou antiviral podria reduir un 30% les morts per coronavirus

Un estudi en fase 3 apunta que incorporar l’anticòs tixagevimab/cilgavimab en la pauta de tractaments actual disminuiria la mortalitat en pacients greus

Afegir un nou antiviral podria reduir un 30% les morts per coronavirus

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi internacional publicat a la revista mèdica ‘The Lancet Respiratory Medicine’ identifica una nova estratègia per reduir més la mortalitat de les persones ingressades per covid-19. Es tracta d’afegir l’anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab al tractament estàndard amb remdesivir i dexametasona que ja s’administra als hospitals. 

Aquest assaig clínic de fase 3, realitzat a pacients hospitalitzats amb diferent gravetat però que no requerien d’uci, ha demostrat que aquesta estratègia és segura i, tot i que no escurça el període de recuperació dels pacients, sí que rebaixa un 30% la mortalitat, sobretot en aquells pacients més greus.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i investigador principal de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, Roger Paredes, és un dels tres primers autors d’aquest treball. L’assaig va avaluar el potencial d’una dosi intravenosa única d’aquest anticòs en persones hospitalitzades, però que no es trobaven a l’uci, a qui també se’ls administrava altres fàrmacs ja aprovats i utilitzats de manera rutinària, com el remdesivir o la dexametasona. De tot això es va avaluar la capacitat de recuperació i la mortalitat de les persones que participaven en l’assaig clínic. 

Tot i que els resultats no van demostrar una millora significativa de les taxes de recuperació, aquesta nova estratègia sí que va portar a una reducció clínicament rellevant d’un 30% de la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessitaven concentracions d’oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva. 

A més, a diferència d’anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia contra l’òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab-cilgavimab mantindria la capacitat de bloquejar aquesta variant del virus en les dosis administrades.

Estudi d’abast mundial

Notícies relacionades

L’estudi, acabat recentment, es va portar a terme en uns 80 centres de tot el món i, a Espanya, va comptar amb la participació de 150 persones ingressades en planta convencional i en unitats de semicrítics: 75 a l’Hospital Germans Trias i 75 més en altres hospitals del país. Haver-hi inclòs un gran nombre de pacients de tot el món és un dels punts forts de l’assaig, que suggereix que els resultats serien generalitzables al no observar-se diferències en la seva eficàcia o seguretat segons la comorbiditat, l’estat immunodeprimit o l’estat de vacunació dels pacients. 

«Tot això ens demostra que alguns anticossos monoclonals, afegits al tractament habitual amb remdesivir i dexametasona, podrien contribuir a reduir la mortalitat per covid-19, sobretot als pacients més greus. Des de la comunitat científica estem avançant cap a l’ús de tractaments antivirals combinats amb l’objectiu d’aconseguir frenar el virus pel màxim nombre de vies possibles», resumeix Paredes. «Aquest estudi posa de manifest la necessitat de continuar treballant per aconseguir més intervencions de rescat per als pacients hospitalitzats amb covid-19», conclou.