Avís de l’OMS

El nombre de contagis de covid creix un 30% en les dues últimes setmanes

El director de l’organització ha advertit que l’actual onada de contagis és «més intensa» que en altres ocasions i que en alguns països està augmentant la taxa d’hospitalització

El nombre de contagis de covid creix un 30% en les dues últimes setmanes

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

Els casos de coronavirus s’han incrementat un 30% en els últims 15 dies arreu del món, segons ha avisat aquest dimecres en roda de premsa el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L’augment d’aquests casos es deu especialment als subllinatges de l’òmicron BA.4 i BA.5 de la covid-19 i al fet que s’han reduït «dràsticament» la realització de proves diagnòstiques, i no s’estan subministrant amb «prou antelació» els tractaments que eviten un agreujament de la malaltia, entre altres motius.

En aquest sentit, Tedros ha reconegut que, a mesura que el coronavirus està evolucionant, la protecció de les vacunes, tot i que continuen sent «eficaces» per prevenir la malaltia greu i la mort, disminueix. Per això, ha advocat per administrar les dosis de reforç a la població més vulnerable com, per exemple, les persones grans, els pacients crònics, els immunodeprimits i els professionals sanitaris.

«Cada onada de contagis deixa més persones amb covid-19 prolongat, cosa que suposa un repte per als sistemes sanitaris, econòmics i socials», ha recalcat el director general de l’organisme de les Nacions Unides.

A més, el director d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Michael Ryan, ha advertit que l’actual onada de contagis és «més intensa» que en altres ocasions i que en alguns països està augmentant la taxa d’hospitalització i d’admissions a les unitats de cures intensives (uci).

Notícies relacionades

Per tot això, Tedros ha advocat per garantir la vacunació a tota la població a tots els països, així com l’accés als tractaments que han demostrat més eficàcia; utilitzar mesures de salut pública per evitar els contagis, com l’ús de mascaretes en espais interiors mal ventilats o en llocs amb molta gent; i accelerar la investigació de tractaments i assajos clínics per desenvolupar més ràpid noves eines de lluita contra la covid-19.

«La pandèmia no s’ha acabat, i el coronavirus té encara molt a fer i pot causar estralls. Cal utilitzar mascaretes i evitar llocs amb moltes persones. Cal ser solidaris i protegir persones més vulnerables, és un acte d’amor i de solidaritat», ha conclòs el gerent d’incidències de l’OMS, Abdi Mahamud.

Temes:

Coronavirus