Intervenció a Barcelona

Fernando Simón: «Els més grans de 80 anys amb covid-19 ara van més al CAP que a l’hospital»

  • El col·lectiu és «menys vulnerable» i els centres de salut estan més «descarregats», segons l’epidemiòleg

  • Defensa l’estratègia de control del virus d’Espanya: «S’ha d’assumir la circulació a nivells acceptables»

Fernando Simón: «Els més grans de 80 anys amb covid-19 ara van més al CAP que a l’hospital»
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La gent gran que actualment es contagia de covid-19 a Espanya va més a l’atenció primària que als hospitals. «Els contagis en els més grans de 80 anys ara es veuen més a la primària que als hospitals», ha dit Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat, aquest dijous a Barcelona. Això passa, segons ell, perquè els centres de salut estan «descarregats» i poden assumir «pacients menys greus». I, també, perquè la gent gran és ara «menys vulnerable» al virus. «De no ser així, es detectarien a l’hospital i no a la primària», ha explicat Simón durant la seva intervenció en les XII Jornades de Malalties Emergents organitzades per la Fundació Unitat d’Investigació en Tuberculosi (Uitb).

L’epidemiòleg ha posat aquest exemple per defensar que la nova estratègia de control del virus, a través de la qual Espanya va deixar de comptabilitzar cas per cas i els contagiats lleus o asimptomàtics no s’han ni de confinar, funciona. «Les persones asimptomàtiques han pujat en tots els grups d’edat, inclosa la gent gran. La gent gran no està tenint problemes massa importants. La vacuna és molt eficaç», ha apuntat l’epidemiòleg, que ha fet un repàs de la pandèmia a Espanya al llarg d’aquests més de dos anys. Segons ell, ara mateix, la incidència de la setena onada «està remetent». La sisena onada ha tingut entre un 55% i un 60% de persones asimptomàtiques, mentre que en altres onades eren entre el 25% i el 30%.

Una altra pandèmia

Simón ha descartat que hi torni a haver una onada de covid-19 com la del març del 2020. «Només podríem tenir una pandèmia com la del 2020 amb un altre patogen. Llavors seria una nova pandèmia, no una continuïtat d’aquesta», ha dit. Les noves variants, tot i que s’escapin a les vacunes, són sempre «susceptibles» a la immunitat que ja té la població.

Tot i així, cada setmana hi ha a Espanya 200 morts per covid-19 i 10 a Catalunya. «No podem pensar que això s’ha acabat, sinó que és diferent –ha dit Simón–. I, tot i que proporcionalment hi ha una reducció molt important de la gravetat, quan hi ha incidències molt altes, el nombre brut de morts no és petit».

El rècord de la sisena onada

L’epidemiòleg també ha destacat que més de la meitat dels contagis de tota la pandèmia van tenir lloc només en la sisena onada, la que va començar al voltant del Nadal passat. Si des del març del 2020, es van contagiar de covid-19 més de 12 milions d’espanyols, 6,5 milions es van infectar durant la sisena onada. Si la positivitat de la tercera onada (el Nadal del 2020 i el gener del 2021) era del 16%, la de la sisena, amb moltes menys restriccions, era del 40%.

«La incidència comença a baixar a mesura que comencem a vacunar la gent. Passem a tenir una gravetat que es manté baixa, que no puja com la incidència, i que, a més, no mostra un pic després del de la incidència. Són dades que marquen diferències substancials», va expressar el director del CCAES. Simón va destacar, tanmateix, que ja que la incidència en la sisena onada va ser tan alta, van augmentar els casos greus i això va arribar a afectar els hospitals i, en especial, l’atenció primària.

Notícies relacionades

A més, a l’inici de la pandèmia, Espanya detectava menys d’1 cas per cada 10. Però la situació va canviar el maig del 2020, quan es va fer una nova estratègia de vigilància. «A partir d’aquí i fins al desembre del 2021, detectàvem entre el 75% i el 80% dels contagis», ha apuntat.

Simón ha tornat a defensar la protecció generada per la vacunació. La situació ha canviat, ha insistit, i per això no té sentit «actuar com el març del 2020». «S’ha d’assumir la circulació del virus a nivells acceptables, protegint sempre les persones vulnerables», ha acabat dient.