Investigació

S’inicien els assajos en humans d’un fàrmac que cura el càncer de pàncrees a ratolins

Es provarà en 150 persones i l’ha creat la biofarmacèutica basca Oncomatryx

Ha sigut efectiu en ratolins amb càncer invasiu de pàncrees, de pulmó i de mama triple negatiu

3
Es llegeix en minuts

El mes de juny a Espanya i el juliol als Estats Units comencen els assajos en humans d’un fàrmac, creat per la biofarmacèutica basca Oncomatryx, que ha aconseguit que desaparegui en ratolins el càncer invasiu de pàncrees, de pulmó i de mama triple negatiu, per als quals actualment no hi ha un tractament eficaç.

Un total de 150 pacients, elegits segons criteris dels seus oncòlegs, participaran en els assajos clínics del nou fàrmac, pioner a Europa.

Els assajos es desenvoluparan a l’Onkologikoa (Sant Sebastià), l’hospital 12 de Octubre (Madrid), l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital de la Vall d’Hebron, Virgen de la Victoria (Màlaga), la clínica Anderson (Madrid) i la Clínica Universitària de Pamplona, a més del Beth Israel Hospital, de la Universitat de Harvard (EUA).

La durada d’aquests assajos és de dos anys i si els resultats són bons es podria sol·licitar un «camí ràpid» de sortida del mercat, que en facilitaria la comercialització en quatre o cinc anys, segons ha explicat en conferència de premsa el fundador d’Oncomatryx, el científic Laureano Simón.

Ha puntualitzat que el fàrmac en qüestió (OMTX705) també podria funcionar en càncers metastàtics d’ovaris i bufeta, i en algun tipus de sarcoma.

Simón s’ha mostrat «esperançat i optimista» amb el resultat dels assajos, tot i que ha precisat que malgrat les «altes probabilitats» d’èxit, també cal mostrar-se cauts perquè s’han donat casos de tractaments que han fracassat a l’intentar el pas d’animals a persones.

«El resultat ideal seria que curés, i de fet en alguns ratolins ha desaparegut el tumor, però també seria formidable que prolongués la vida durant anys i amb bona qualitat, perquè, pel que sembla en animals, l’OMTX705 no genera resistència ni efectes secundaris i es pot administrar durant anys. És eficaç, molt potent i molt segur», ha explicat.

Així actua el nou fàrmac

La «gran novetat» d’aquest fàrmac és que es tracta d’un anticòs conjugat (anticòs més fàrmac) que ataca el «microambient tumoral» –tot el que envolta el tumor i l’ajuda a créixer i expandir-se– en comptes del tumor directament, que és la via de tractament que s’utilitza fins ara.

«A l’actuar així, el tumor no necessita evolucionar ni generar vies de defensa. El fàrmac mata les cèl·lules que envolten el tumor, que són les que provoquen les metàstasis i la immunodepressió, i que, a més, són el seu escut protector davant els tractaments antitumorals convencionals», ha explicat.

Simón ha afegit que, finalment, el fàrmac mata el mateix tumor, i tot això sense perjudicar els òrgans i cèl·lules pròximes, perquè «només ataca el que ha d’atacar: l’anomenem ‘bales màgiques’».

Ha destacat que tant en la investigació prèvia al laboratori (amb cèl·lules) com amb animals els resultats han sigut «potentíssims, molt més alts que els estàndards de referència», i ha recordat que l’origen d’aquesta investigació va tenir lloc fa 15 anys quan van descobrir que els canvis moleculars en els càncers de pàncrees «no es registren en el tumor, sinó en el microambient que l’envolta».

Ha destacat que la importància d’aquest fàrmac també rau en el fet que «obre una via nova» per abordar els càncers i que si resulta exitós «en vindran d’altres darrere».

Petita farmacèutica

Oncomatryx és una empresa amb una plantilla de 25 professionals –les grans farmacèutiques arriben als 2.500– que ha aconseguit desenvolupar aquesta investigació a través d’aliances amb universitats, hospitals i centres de recerca europeus i nord-americans.

Fins al moment ha destinat a aquest projectes 35 milions d’euros i té previst invertir-ne 50 milions més en els pròxims tres anys, una part amb recursos propis, «que ja els tenim», i una altra part amb inversors públics, privats i internacionals.

Notícies relacionades

En aquest moment, el càncer de pàncrees té una taxa de supervivència molt baixa, entre l’1% i el 4% als cinc anys del diagnòstic, mentre que el càncer de pulmó és la primera causa de mortalitat en homes per aquesta malaltia i la tercera en dones.

A Espanya es diagnostiquen anualment 8.700 casos de càncer de pàncrees, 29.000 de pulmó i 7.000 de mama triple negatiu.

Temes:

Càncer