Malaltia «molt greu»

La investigació apunta que la covid-19 és el possible origen de l’hepatitis infantil rara

  • Una carta de ‘The Lancet’ demana endinsar-se en aquesta hipòtesi que, si es confirmés, ajudaria a canviar el tractament i evitar el trasplantament de fetge, el qual afecta el 10% dels malalts

La investigació apunta que la covid-19 és el possible origen de l’hepatitis infantil rara

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La covid-19 podria estar darrere de l’hepatitis rara infantil. Una carta publicada a ‘The Lancet’ divendres passat demana investigar aquesta hipòtesi per millorar els tractaments i evitar futurs trasplantaments de fetge. «És una hepatitis molt greu. El 10% dels nens que la pateixen acaben amb un trasplantament de fetge», adverteix Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Des de principis d’abril, quan el Regne Unit va detectar el primer pacient, no han deixat d’augmentar els casos d’hepatitis infantil d’origen desconegut. Ja hi ha uns 450 casos confirmats a tot el món, 22 a Espanya.

«Que la covid-19 sigui la causa d’aquesta hepatitis s’està investigant, tot i que aquesta opció sempre va ser allà. La covid-19 provoca la síndrome inflamatòria multisistèmica (MIS-C) en nens, que moltes vegades produeix hepatitis. Alguns investigadors ja apuntaven a això», explica Cañelles, que matisa que la informació que ofereix ‘The Lancet’, més que demostrar res, serveix per recuperar dades entorn d’aquesta hepatitis rara. «I tots ells quadren bastant», opina. Tot i que encara no s’han pogut demostrar, creu que «van en la direcció correcta».

Així, la hipòtesi que recull la revista apunta que als nens que contrauen la covid-19 retenen proteïnes del coronavirus en el tracte intestinal. Proteïnes amb una seqüència molt semblant a una altra de present a l’estafilococ (un tipus de bacteri). Després, aquests mateixos nens, al contraure un adenovirus (família de virus que causen, per exemple, un refredat), veuen com en el seu organisme es genera una resposta immunitària «molt elevada» contra l’estafilococ.

L’adenovirus, per si sol, és «molt estrany» que causi hepatitis, segons precisa Cañelles, només en nens immunodeprimits. «L’explicació seria que aquests nens tenen trossets d’aquesta proteïna i, quan passen l’adenovirus, el sistema immune reacciona desproporcionadament i ataca el fetge, i causa un mal irreparable», descriu aquesta immunòloga.

¿Què s’ha vist fins ara?

A Israel, dels 12 casos d’hepatitis rara infantil estudiats, 11 van donar positiu en una serologia. És a dir, aquests nens havien passat la covid-19 en les últimes setmanes. A Israel tracten aquests pacients amb aquesta hepatitis rara amb antiinflamatoris, en comptes de fer-ho antivirals perquè la fallada del fetge no és a causa d’un virus, sinó a una reacció inflamatòria del cos. «I els funciona», apunta Cañelles.

Notícies relacionades

La immunòloga destaca que conèixer l’origen d’aquesta hepatitis desconeguda és vital precisament per a això, per saber quin tipus de tractaments oferir als pacients. «No se sap a quants nens afecta, però és un fenomen molt rar i molt greu. El 10% acaba en trasplantament de fetge i, si es demostrés això de ‘The Lancet’, ajudaria a prevenir el trasplantament de fetge», insisteix. Per això Cañelles aposta per començar ja a fer proves serològiques de covid-19 a tots els nens que pateixen aquesta hepatitis. Les proves serològiques són indispensables si es té en compte que molts nens passen la covid-19 amb símptomes lleus o directament asimptomàtics.

Símptomes de l’hepatitis rara

El quadro clínic en els casos identificats és el d’una hepatitis aguda greu amb transaminases marcadament elevades, que sovint es presenta amb icterícia (una coloració groga de la pell), de vegades precedida per símptomes gastrointestinals que inclouen vòmits com la característica prominent, en nens de fins a 16 anys.