Salut

Els estranys casos d’hepatitis infantil detectats a Espanya: símptomes i causes

Sanitat n’ha detectat tres casos, cap d’ells a Catalunya, després de la veu d’alarma de l’OMS i del Regne Unit

Els estranys casos d’hepatitis infantil detectats a Espanya: símptomes i causes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya ha detectat tres casos d’una hepatitis infantil d’origen desconegut, un tipus d’hepatitis aguda que afecta menors de 10 anys i sobre la qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat la veu d’alarma, després que a Anglaterra se n’hagin detectat uns 60 casos, la majoria, de nens d’entre 2 i 5 anys. Catalunya no n’ha detectat, de moment, cap cas, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat.

El Ministeri de Sanitat espanyol ha fet una comunicació a les comunitats autònomes i a les societats científiques de Pediatria i gerències d’hospitals per realitzar una «observació i recerca activa» de possibles casos en nens d’hepatitis aguda d’origen desconegut, segons han informat fonts sanitàries a Europa Press.

El quadro clínic en els casos identificats és el d’una hepatitis aguda greu amb transaminases marcadament elevades, que sovint es presenta amb icterícia, de vegades precedida per símptomes gastrointestinals que inclouen vòmits com a característica prominent, en nens de fins a 16 anys.

De moment, el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) en desconeix la causa, ja que els virus comuns que poden causar hepatitis (virus de l’hepatitis A, B, C, D i E) no s’han detectat en cap dels casos.

Tampoc és clar si podria estar relacionat amb el coronavirus, ja que «alguns dels nens hospitalitzats a Anglaterra sí que han donat positiu en covid-19 i altres en les d’adenovirus». «De moment no hi ha una connexió clara entre els casos notificats. Tampoc s’observa una relació amb possibles viatges a l’estranger», remarca l’ECDC.

El cas d’Anglaterra

Notícies relacionades

Alguns dels 60 pacients identificats a Anglaterra han evolucionat cap a una insuficiència hepàtica aguda i han requerit el trasllat a unitats hepàtiques infantils especialitzades. A més, un petit nombre de nens han sigut sotmesos a un trasplantament de fetge.

A Escòcia, 10 casos van requerir ingrés hospitalari en nens d’entre 1 i 5 anys i estan sent investigats. La majoria dels casos es van presentar a partir del març del 2022. A Gal·les no es coneixen casos sota investigació, però un nombre molt petit de casos a principis del 2022 va tenir manifestacions clíniques similars. A Irlanda del Nord, per la seva banda, no hi ha actualment cap cas confirmat.

Temes:

Nens Malalties