Salut finançarà el producte

Catalunya comença a administrar gratis la vacuna de la meningitis B als nens nascuts aquest any

La seva incidència actual és molt baixa però els casos poden arribar a ser molt greus

Catalunya comença a administrar gratis la vacuna de la meningitis B als nens nascuts aquest any

BERNABE / JAVIER LALIN

2
Es llegeix en minuts
ACN

La vacuna contra la meningitis de tipus B (amb els noms comercials Bexsero i Rotateq ) ja forma part del calendari oficial a Catalunya. Aquesta vacuna, llargament reivindicada per famílies i associacions, passa a estar finançada públicament per als infants nascuts el 2022.

Fins ara, les famílies que la volien posar als fills l’havien de comprar a les farmàcies i el preu de cada dosi superava els 100 euros, de manera que es generava una situació de desigualtat. «Incorporar-la al calendari millora l’equitat», ha destacat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. La vacuna es comença a administrar gratuïtament aquests dies, perquè la primera de les tres dosis es posa als dos mesos del nen. La malaltia té una incidència molt baixa, però pot arribar a ser molt greu.

El Departament de Salut va acordar el novembre passat una partida als Pressupostos del 2022 per incloure la vacuna contra la meningitis B al calendari oficial a partir d’aquest any. 

El més freqüent

El meningococ de tipus B és el més freqüent a Catalunya, si bé la seva incidència actual és molt baixa, concretament de 0,5 casos per cada 100.000 habitants. El 2020, es van registrar 30 casos confirmats de malaltia meningocòccia, una xifra que el 2021, en dades provisionals, va baixar fins als 7 casos. Amb tot, la malaltia que causa aquest bacteri pot arribar a ser molt greu. 

Així és la malaltia

La meningitis és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ, que es classifica en diferents grups –A, B, C i d’altres–. Se’n produeixen casos durant tot l’any, però és més freqüent a l’hivern i a la primavera. Solen ser aïllats, però també poden aparèixer com a brot, sobretot en familiars convivents i escoles. La malaltia meningocòcica pot produir una infecció generalitzada, anomenada sèpsia meningocòcica, o bé afectar el sistema nerviós, meningitis, exposa la web Canal Salut. La vacunació en nens protegeix contra els meningococs A, C, W i Y, i ara s’hi incorpora el B.

Notícies relacionades

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però Salut recorda que és important que tots els nens i adults estiguin vacunats de les malalties que comptin amb aquesta protecció per evitar el contagi i les possibles complicacions. El calendari inclou les vacunes que protegeixen de les malalties més freqüents i/o greus, així com que són més efectives i segures i que són les més adequades per a l’entorn.

El calendari vacunal es va establir a Catalunya el 1980 i amb aquella pauta es va donar protecció contra set malalties. Des d’aleshores s’ha anat actualitzant fins a les 17 actuals.