La mare d'un nadó mort per meningitis: "Em sembla fatal que no es financi la vacuna"

La Natalia i l'Emilio van perdre l'Edgar, el seu fill de quatre mesos, per un xoc sèptic causat pel meningococ B

Tenien previst posar-li la vacuna Bexsero, que costa 106 euros a les farmàcies, però va emmalaltir cinc dies abans

undefined48138969 madrid  13 05 2019  natalia y emilio  padres de un beb  que 190514135615

undefined48138969 madrid 13 05 2019 natalia y emilio padres de un beb que 190514135615 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El 29 de setembre la vida de laNatalia i l’Emilio va canviar per sempre. El seu fill, l’Edgar, amb només tres mesos i uns dies, va tenir febre molt alta i quan a l’hospital li van fer les analítiques de rigor i la punció medul·lar van descobrir que tenia meningitis, causada per un bacteri, el meningococ B, que li va provocar una infecció generalitzada a la sang, la qual cosa es coneix com a xoc sèptic. Els pediatres estan fent una intensa campanya perquè la vacuna que pot prevenir aquesta greu afecció s’inclogui al calendari de vacunació però la Comissió de Salut Pública ha decidit deixar-la fora, al considerar que encara “no hi ha dades de la seva efectivitat”.

La Natalia no sabia gaire de la meningitis abans que naixés l’Edgar. “Pensava que era una malaltia ja desapareguda”, explica a EL PERIÓDICO. No obstant, sí que va tenir una precaució que no tenen altres pares i no per això són pitjors mares i pares: tot just néixer “elseu calvet”va demanar al pediatre que l’informés de totes les vacunes existents, tant finançades de forma pública com fora del calendari comú. Dins d’aquest últim grup, el metge de l’Edgar li va recomanar la vacuna contra el rotavirus, que causa gastroenteritis, i Bexsero, que immunitza davant el meningococ B. Per aquest ordre.

La fotografia de l’Edgar, en mans dels seus pares, la Natalia i l’Emilio. / JOSÉ LUIS ROCA

La Natalia va ser previnguda, el va vacunar quan tocava de la primera i tenia prevista l’administració de la segona quan l’Edgar va emmalaltir. No va tenir temps. “Li quedaven cinc dies per posar-li Bexsero, perquè em van dir que ha de passar un mes entre una i l’altra”, relata amb ràbia. Malgrat les seves precaucions i el seu interès a immunitzar el seu fill, ha estat mesos culpant-se de la seva mort, buscant on va poder ser el focus del contagi, però és impossible saber-ho, l’Edgar no va estar en la seva curta vida en contacte amb ningú que tingués febre però va poder agafar el bacteri en qualsevol lloc públic, ja que els portadors solen transportar-la, sense saber-ho, al nas o alcoll. Així mateix, està convençuda que, en cas d’haver sigut vacunat, “se’n podria haver evitat la mort”.

La negativa de Sanitat

Per això relata que se sent “fatal” quan veu que Sanitat i la majoria de les comunitats autònomes es neguen a incloure la meningitis B alcalendari de vacunació. “Em sembla horrible que financin altres serogrups quan el B és dels més agressius i deixa seqüeles molt greus o provoca la mort”, lamenta, amb referència a la recent decisió de substituir la vacuna dels 12 anys contra la meningitis C per una tetravalenttetravalent que protegeix davant quatre soques, però no contra la B. L’Associació Nacional de Pediatria vol vacunar també lactants de la tetravalent i incloure Bexsero, per molt que costi 106 euros la dosi a les farmàcies. Però els tècnics no ho han considerat oportú, atesa la baixa incidència de la malaltia i la necessitat de tenir més informació “sobre la utilitat i seguretat” de la vacuna.

No obstant, la Natalia no comparteix la decisió: “Tot i que només morin quatre nens, com els expliques a aquests pares aquests quatre, la vida d’un fill és el més important, no són números, són vides i tothom està exposat a la meningitis”.

La informació

Notícies relacionades

La Natalia, que sense l’Edgar se sent “buida” i que cada vegada que veu un altre nadó “se li trenca l’ànima”, s’ha unit a l’Associació contra la Meningitis, a la recerca d’ajuda psicològica, però també perquè la seva desgraciada experiència serveixi per fer pressió i que la vacuna s’inclogui en el finançament o almenys s’informi  i es recomani als pares que s’administri.

Després el seu tràgic sofriment, considera imprescindible que a tots els progenitors se’ls doni un full informatiu sobre totes les vacunes existents, estiguin o no finançades. “La meva germana amb dos fills adolescents no sabia que se’ls podia vacunar contra la meningitis B fins que va emmalaltir l’Edgar, em sembla un atemptat contra la seguretat del nen la falta d’informació perquè les vacunes són importantíssimes. Tots els pares haurien de tenir la informació després del naixement i després decidir en consciència, però almenys que tinguin la informació”, reclama.