L’evolució de la pandèmia

Els assessors d’Argimon proposen que la mascareta deixi de ser obligatòria en interiors

  • El comitè científic de la covid-19 a Catalunya demana que l’ús sigui recomanable en persones vulnerables que estiguin en llocs tancats amb molta gent

Els assessors d’Argimon proposen que la mascareta deixi de ser obligatòria en interiors
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Tot i que el president del Govern, Pedro Sánchez, va dir ahir que la mascareta deixarà de ser obligatòria en interiors «molt aviat», la Conselleria de Salut no s’ha pronunciat encara respecte a això. Tot i així, el comitè científic assessor de la covid-19 del departament, en la línia amb l’Executiu central, proposa que la mascareta en llocs tancats sigui recomanable (ja no obligatòria) per als «grups d’alt risc» si hi ha una «alta concentració de persones». Així consta en l’últim informe d’aquest grup d’experts, ‘Proposta per respondre proactivament a potencials futurs escenaris de covid-19 a Catalunya’, que data del 23 de febrer.

Fins ara, el conseller Josep Maria Argimon només havia anunciat que pròximament es procedirà a la retirada progressiva de la mascareta a les aules, començant pels alumnes més petits. Però res ha dit encara de la resta dels espais.

L’informe dels científics de Salut proposa mantenir la recomanació de l’ús del tapaboques en interiors en les mateixes condicions que es recomana actualment als exteriors: quan hi ha molta gent, no es pot mantenir la distància de seguretat i especialment en les persones de risc. A més, els experts de Salut també demanen registrar les mascaretes FFP2 com a «producte sanitari» i que siguin finançades per a les persones vulnerables.

A més d’aquesta mesura, els assessors també proposen «optimitzar» la ventilació d’espais interiors, continuar promovent la vacunació contra la covid-19 (i sobretot fomentar les terceres dosis), facilitar l’accés als tests diagnòstics i facilitar l’accés als fàrmacs anticovid per a persones amb «risc elevat» de presentar una malaltia greu.

L’informe contempla que, «segons l’evolució del SARS-CoV-2», caldria considerar «altres mesures» que poden disminuir el «risc de transmissió», com fomentar el teletreball, la limitació d’aforaments, la limitació del nombre de persones en reunions o l’ús del certificat covid.

Escenaris probables

Notícies relacionades

Els assessors de Salut treballen amb tres escenaris. En el primer, el coronavirus (amb la variant òmicron o similars) continua sent molt contagiós però provoca una malaltia lleu perquè gran part de la població ja està immunitzada. En el segon, la covid-19 es presenta com a epidèmies recurrents, de forma similar a la grip estacional. En aquest escenari, es donen formes greus de malaltia en persones vulnerables i per això serà important la vacunació. En el tercer escenari, apareix una variant que s’escapa a la immunitat adquirida i torna a causar malaltia greu i morts d’una manera similar al que va passar el 2020.

Per a aquests experts l’escenari més probable, «en les pròximes setmanes o mesos del 2022 a Catalunya», és el B, i és en aquest en què es focalitzen les mesures abans esmentades. «Altres mesures més restrictives com el toc de queda i el confinament, probablement no se les hauria d’introduir en l’escenari B», recull l’informe dels experts de Salut.