Crisi del coronavirus

¿Quan es retirarà la mascareta en interiors?

  • Els experts demanen esperar que la incidència se situï per sota de 50 casos per 100.000 habitants, una cosa que podria succeir entorn de Setmana Santa

¿Quan es retirarà la mascareta en interiors?
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

És tan ràpid i consolidat el descens de la incidència de covid que, tot just 11 dies després que entrés en vigor el final de l’obligatorietat de la mascareta en exteriors, Pedro Sánchez, dilluns passat, va obrir la porta que la peça més icònica de la pandèmia deixi d’utilitzar-se també en interiors. El president va manifestar que «es dona la condició necessària» perquè «més aviat que tard» es desterri el tapaboques, amb referència a l’alta cobertura vacunal (el 91% de la població en té la pauta completa).

No obstant, Sánchez no va voler aventurar una data a partir de la qual s’aprovarà la relaxació i els epidemiòlegs adverteixen que, amb una incidència del voltant de 600 casos per 100.000 habitants, encara és massa aviat. Aconsellen esperar que se situï per sota de 50, «ja que la funció de la mascareta és evitar la transmissió per part dels pacients asimptomàtics» i que no estiguin aïllats, i per sota d’aquesta xifra «es podria considerar que no hi ha transmissió comunitària i que és poc probable el contagi», segons explica José María Molero, expert en malalties infeccioses de la societat de medicina de família Semfyc.

Dinamarca

A més, alguns experts veuen necessari que es tinguin en compte altres indicadors, com l’ocupació hospitalària i la saturació de l’atenció primària. «Un sol factor no és suficient», assenyala l’investigador Salvador Macip. Al seu torn, l’epidemiòleg Joan Caylà precisa que «no hi ha una xifra matemàtica» a partir de la qual deixar la mascareta a casa. «És important veure què passarà en les pròximes setmanes i com evoluciona la situació a Dinamarca».

I és que el país nòrdic va aixecar totes les restriccions l’1 de febrer i, tot i que la incidència va a la baixa, augmenten el nombre de pacients ingressats. «Convé remarcar que la pandèmia no s’ha acabat i que encara provoca entre 20.000 i 30.000 casos diaris, que són molts, i tot i que amb una mica de sort s’acabarà la sisena onada, si no ens esforcem n’hi haurà de noves», avisa Caylà.

Setmana Santa

En cas de seguir amb el ritme de baixada actual (i si res es torça), es podria arribar a un nivell d’incidència per sota de 50 casos per 100.000 habitants d’aquí unes sis setmanes. Aquest termini coincideix amb la Setmana Santa, època en què augmenten les interaccions i potser no serà la més indicada per aixecar restriccions. «Si repetim errors passats podem tenir una Setmana Santa i un estiu complicats, com en anys previs», afegeix Caylà.

Però, malgrat la necessitat de prudència, hi ha cert consens en què cal anar fent passos i que en primer lloc es podria desterrar la mascareta a les escoles, com han demanat els pediatres, amb una retirada progressiva i per nivells a partir del 28 de febrer. Algunes autonomies com Catalunya, que també han post fi ab les quarantenes dels contactes estrets als centres educatius, veuen bé el calendari proposat pels metges especialitzats en menors.

Les escoles

Notícies relacionades

«Ha de ser el primer lloc on es retirin les mascaretes per l’impacte psicològic en els infants, però encara és aviat, queden setmanes o mesos perquè el nivell del virus sigui baix», avisa Macip, que és partidari que les mascaretes s’utilitzin de manera «permanent» en el transport públic, concerts multitudinaris o quan una persona tingui una malaltia respiratòria, com passa a la Xina. Així mateix, opina que les persones vulnerables l’haurien d’utilitzar, tot i que es relaxi la recomanació general, en aquells interiors on no es pugui mantenir la distància social.

Al seu torn, Molero apunta que la mascareta s’hauria de mantenir en centres sanitaris o sociosanitaris, on hi ha més probabilitat de contagi, tot i que, segons la seva opinió, es podria retirar a les escoles abans que la incidència baixi de 50 casos, sempre que es mantingui la ventilació i la separació entre alumnes.