Evolució de la pandèmia

Catalunya estudia dos possibles casos d’òmicron sigil·losa

  • El subllinatge de coronavirus ja s’ha detectat en diversos punts d’Europa, on els contagis s’han tornat a disparar

uci

uci

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya estudia la possible irrupció del subllinatge d’òmicron, també conegut com la ‘variant sigil·losa’, al territori. Segons ha explicat aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, la Conselleria de Salut estudia «un o dos casos» de covid-19 que podrien relacionar-se amb aquest llinatge emergent i que, ara mateix, estan passant per un procés de seqüenciació completa per confirmar la seva identitat genètica. «Les primeres dades sobre aquest subllinatge indiquen que té més mutacions. També sembla més transmissible, tot i que no tenim evidències que sigui més greu», ha assegurat Cabezas.

Els sistemes de vigilància epidemiològica apunten que l’òmicron sigil·losa ja s’ha detectat en diversos punts d’Europa. A Dinamarca, el primer país a notificar aquesta subvariant, sembla que els casos de covid-19 s’han tornat a disparar. «Si no en tenim casos ara en tindrem la setmana que ve», ha assenyalat Cabezas en relació amb l’expansió d’aquest subllinatge del coronavirus, que en tan sols una setmanes s’ha convertit en predominant en països com l’Índia i el Regne Unit.

Desacceleració del virus

Catalunya es prepara per relaxar les restriccions contra la covid-19 en un moment d’especial incertesa en què, segons reflecteixen les dades epidemiològiques, encara no és clar si s’ha superat el pic de la sisena onada. Segons ha assenyalat Cabezas, els indicadors de l’última setmana suggereixen que estem davant una «desacceleració» en l’expansió del virus. Tant la taxa de positivitat (ara del 21,11%) com la Rt (1,14), dos dels principals ‘termòmetres’ per avaluar l’evolució de la pandèmia, continuen apuntant xifres elevades, tot i que, a poc a poc, mostren signes de descendir. Així mateix, la incidència de casos també comença a minvar en algunes franges d’edat

«Seguim en una incidència molt alta, tot i que una gran part són casos lleus o asimptomàtics. Però cal tenir en compte que Catalunya està fent un esforç diagnòstic molt elevat, amb gairebé 10.000 proves realitzades per cada 100.000 habitants, més del doble que el global de tot Espanya», ha afegit la secretària de Salut Pública. Segons xifres de la conselleria, només en l’última setmana s’han fet més de 800.000 proves diagnòstiques a Catalunya. «Gràcies a aquest esforç diagnòstic estem detectant casos que en altres comunitats passarien desapercebuts», ha comentat Cabezas. 

La pandèmia de covid-19, després de dos anys de recorregut, ja suma més de dos milions d’infeccions notificades a CatalunyaL’increment de contagis provocat per la irrupció de la variant òmicron, protagonista de la sisena onada, continua col·lapsant els ambulatoris i els centres d’atenció primària. En les últimes setmanes s’han arribat a atendre més de 100.000 pacients afectats per aquest virus. En aquests moments, a més, segons reflecteix l’últim butlletí de la Conselleria de Salut, també hi ha 2.862 malalts ingressats amb covid-19 i 495 infectats per coronavirus en unitats de cures intensives. La pressió assistencial provocada per aquest virus, així com la tensió hospitalària, segueix en nivells alts, tot i que, a poc a poc, sembla que aquests indicadors comencen a baixar.

Recompte de les ucis

Notícies relacionades

Segons dades de la Conselleria de Salut, un 85% dels pacients en estat crític ingressats per òmicron a les unitats de covid de Catalunya són no vacunats, immunodeprimits o persones amb comorbiditats greus. I les persones no vacunades tenen 2,4 més probabilitats de ser hospitalitzades i 4,4 més d’entrar a l’uci que les persones vacunades. «Aviat afegirem una nova variable per comptabilitzar els casos de covid-19 a les ucis per distingir els pacients ingressats per covid-19 i els ingressats amb covid-19», ha explicat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel. «Hem de poder diferenciar els casos en què la covid-19 ha portat un pacient a l’uci i els que no», ha afegit. 

Salut també calcula que al voltant del 7% dels casos de covid-19 detectats a Catalunya són reinfeccions. Per ser més exactes, segons dades de la conselleria, un 7,52% de les infeccions en menors de 50 anys i un 6,49% dels casos en majors de 50 s’han detectat en pacients que ja havien passat per una infecció per covid-19 i s’han tornat a contagiar després de la irrupció d’una nova variant del coronavirus.