Sisena onada de la covid-19
Catalunya simplifica les baixes i les altes per covid per alleujar els CAPs
Els malalts rebran automàticament, en el moment que tramitin la baixa, una alta diferida per a set dies després

Catalunya ha simplificat el sistema de baixes i altes per covid-19 amb l’objectiu d’alleujar els centres d’atenció primària (CAP), que estan saturats a causa de l’ingent nombre de contagis d’aquesta sisena onada pandèmica en què la variant òmicron, més contagiosa, ja és la dominant. La Conselleria de Salut crida els contagiats amb covid-19 que presentin símptomes lleus a no acudir als centres de salut. En aquests moments, a Catalunya hi ha 123.406 persones que estan de baixa a causa de la covid-19. I un 3,4% dels sanitaris estan de baixa per aquesta malaltia.
Així, des d’aquest dimecres, les persones que necessitin una baixa perquè tenen coronavirus i no poden teletreballar podran tramitar-la a través d’una farmàcia adherida al programa TAR, obrint una e-consulta a través de La Meva Salut o a través de citasalut.gencat.cat (en l’apartat «símptomes covid»). Com a últim recurs, la persona podrà trucar al CAP o al 061 i demanar la baixa, però aquesta és «l’última possibilitat i la menys recomanable», segons Salut.
A més, la novetat presentada avui per la conselleria és que, des del moment que l’usuari tramita la baixa, rebrà una alta diferida per a set dies després. «Vivim una situació excepcional que requereix mesures excepcionals», ha dit com a justificació en roda de premsa la secretària general de Salut, Meritxell Masó.
La persona que demani la baixa a través d’una de les quatre possibilitats esmentades anteriorment, rebrà un SMS per identificar els contactes estrets i tramitar la baixa, que, no obstant, haurà de firmar el metge de capçalera.
La Conselleria de Salut també ha demanat a l’Estat que «estableixi mesures excepcionals» i permeti tramitar les baixes amb una declaració d’autoresponsabilitat, com ja va reclamar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. La gran diferència amb aquest mètode és que amb la declaració no intervé el metge i aquesta declaració s’entrega a l’empresa.
Situació epidemiològica
Notícies relacionadesQuant a la situació epidemiològica, els contagis segueixen a l’alça, si bé en els últims dies s’ha frenat la pujada, com demostra l’índex de reproducció del virus (Rt), que ha tornat a baixar aquest dimecres i s’ha situat en els 1,08 punts. També s’ha frenat l’increment de la incidència en els menors de 15 anys gràcies a la vacuna, segons ha assenyalat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.
Els ingressos en hospitals i ucis continuen pujant, tot i que «l’increment no és tan alt com la setmana passada». En les últimes hores han ingressat als hospitals 22 malalts per covid-19, i en total ja en són 2.312. D’aquests, 525 són a l’uci, cinc més que la vigília. «L’increment és menor que la setmana passada, però aquestes xifres ens situen en una franja molt important d’ingressos a les ucis», ha advertit Cabezas.
Carmen Cabezas Restriccions per coronavirus Centres d'atenció primària (CAP) Coronavirus a Catalunya Coronavirus Baixa laboral
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)