Suspensió dels sanitaris

Un avortament a la porta d’un hospital provoca crítiques contra les normes anticovid a la Xina

  • Van negar l’entrada a una dona embarassada perquè la prova anti covid-19 portava unes hores caducada, segons explica la seva neboda

Un avortament a la porta d’un hospital provoca crítiques contra les normes anticovid a la Xina
3
Es llegeix en minuts

Un avortament espontani a la porta d’un hospital de la ciutat xinesa de Xi’an ha generat una gran polèmica sobre les draconianes normes anticovid que s’apliquen al país després de l’aparició de petits focus de la malaltia.

Prova anti covid-19 caducada per unes hores

La dona, que estava embarassada de 8 mesos, no tenia una prova anti covid-19 vàlida i per això l’hospital es va negar a atendre-la, cosa que va provocar que l’avortament espontani tingués lloc a la porta del centre mèdic.

Això va passar a la ciutat de Xi’an, de 13 milions d’habitants, que ha estat sota un confinament estricte de dues setmanes després de l’aparició d’un brot de coronavirus, seguint l’estratègia de «zero covid» impulsada per les autoritats amb la intenció de frenar tots els contagis.

L’1 de gener, a través de les xarxes socials, la neboda de la dona va ser qui va explicar el que havia passat i va dir que el personal de l’hospital es va negar a tractar la dona embarassada durant dues hores perquè no disposava d’una prova negativa de covid recent (de menys de dos dies), ja que li havia caducat unes hores abans.

El missatge anava acompanyat de fotos i un vídeo de l’embarassada, asseguda en un tamboret de plàstic fora de l’hospital i enmig d’un bassal de sang. I tot i que el missatge ha sigut esborrat de les xarxes, abans va ser vist 290 milions de cops a la xarxa WeChat, per exemple, i la indignació dels internautes no es va fer esperar.

Disculpes inusuals

Després dels fets, les autoritats van demanar disculpes oficials a la pacient i van anunciar sancions als responsables, una cosa poc comuna a la Xina. Aquest dijous el director dels serveis de salut de l’ajuntament de la ciutat es va disculpar amb la pacient en una roda de premsa per la «falta d’accés a les cures sanitàries» que necessitava i va explicar que havia rebut l’ordre d’entregar una compensació a la dona.

Poc abans d’aquesta disculpa, el director de l’hospital i «persones responsables» del departament d’admissió de pacients van ser suspesos i obligats a deixar el seu lloc de treball.

Les mesures que es van prendre són poc corrents a la Xina, on, no obstant, diversos funcionaris sí que han sigut sancionats en aquests dos últims anys, però per no haver aplicat d’una forma prou severa les mesures anticovid.

Dimecres passat, les autoritats van explicar que s’obriran vies ràpides d’accés als hospitals per a la població de risc, com per exemple les dones embarassades i els pacients amb malalties greus.

No és un cas únic

Tot i que el cas d’aquest avortament no sembla ser una cosa aïllada, ja que una altra habitant de la ciutat va afirmar dijous, també a través de les xarxes, que el seu pare, de 61 anys, havia mort d’una crisi cardíaca tres dies abans, després d’haver sigut rebutjat per diversos hospitals.

El missatge va ser llegit més de 180 milions de vegades i s’hi explicava que durant vuit hores van intentar entrar en va a diferents hospitals, perquè el seu pare tenia un fort dolor al tòrax. Quan finalment va ser admès en un «el metge va dir que s’havia esperat massa» i que si el medicament anticoagulant hagués sigut administrat a les dues hores de l’inici del dolor, l’home es podria haver salvat.

Notícies relacionades

Tot i que els contagis de covid-19 a la Xina són escassos comparats amb altres països, en aquestes últimes setmanes han pujat, el que preocupa les autoritats a causa de la proximitat dels Jocs Olímpics d’hivern, del 4 al 20 de febrer.

Segons xifres oficials, el país només ha registrat 100.000 casos des del començament de la pandèmia, a finals del 2019, i 4.636 morts. Dijous es va informar de 189 casos a tot el país, inclosos 63 a Xi’an. En aquesta ciutat, els habitants confinats s’han queixat de falta d’aliments, tot i que les autoritats van assegurar dimecres que el pic epidèmic era a punt de ser controlat a la localitat.