Crisi sanitària global

La Xina confina una ciutat per tres casos asimptomàtics

El gegant asiàtic manté la seva política de tolerància zero al virus, en qualsevol de les seves variants, i no dubta a tancar ciutats davant l’aparició d’un sol cas

La Xina confina una ciutat per tres casos asimptomàtics

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ni tan sols computa els casos asimptomàtics a les seves estadístiques oficials però n’ha tingut prou amb tres de detectats en dos dies per tancar una ciutat. Es tracta de Yuzhou, a la província central de Henan. La rellevància no rau en la seva població de poc més d’un milió d’habitants, ridícula en l’escala xinesa, sinó en la contundència accentuada: el mes passat van ser necessaris un centenar de casos per tancar Xian, la capital provincial de Shaanxi, separada de Yuzhou per 500 quilòmetres. El llistó dels confinaments baixa a mesura que s’aproximen els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín

Els seus habitants tenen prohibit sortir dels seus domicilis des de la mitjanit passada i tots els complexos de vivendes han de desplegar guàrdies a les seves portes per assegurar «l’estricta implementació de les mesures de control i prevenció d’epidèmies», resa el comunicat de les autoritats locals. La vigília ja havia suspès la circulació d’autobusos i taxis i tancat centres comercials, supermercats, escoles, museus i centres turístics. Només els vehicles vinculats al control de l’epidèmia circulen pels seus carrers. 

La Xina segueix amb la seva àgil resposta a qualsevol lleugera amenaça quan compta amb el 85% de la població vacunada i tot just mitja dotzena de casos de la variant òmicron que castiga la resta del món. La ciutat portuària de Ningbo, a la província oriental de Zhejiang, també sent aquests dies la política de tolerància zero. Un brot d’una vintena de casos de la variant delta localitzat en una fàbrica tèxtil ha justificat el confinament de diversos districtes, informa la premsa local.

Principal sortida

La rellevància de Ningbo no és comparable a la de Yuzhou: compta amb nou milions d’habitants i, més important encara, el seu port és la principal sortida de les manufactures xineses. Si el rebrot no és controlat immediatament és més que probable que els confinaments s’estenguin i quedin afectades de nou les cadenes de subministrament global. 

Xian compleix la seva segona setmana de confinament amb la vuitena ronda de tests als seus tretze milions d’habitants. S’acosta als dos milers de casos des que s’iniciés el brot amb un viatger arribat des del Pakistan, una xifra desconeguda des dels llunyans temps de Wuhan, però la contundent fórmula comença a donar els seus fruits. Els casos baixen a la fi i avui sumava el seu segon dia consecutiu per sota del centenar de contagis.

Les autoritats aclarien avui que el confinament estricte no s’aixecarà fins que s’assoleixi la «transmissió local zero» o, el que és el mateix, que els nous casos siguin contactes pròxims dels ja identificats. «Només llavors aixecarem gradualment les restriccions a la ciutat», ha afirmat avui Chen Zhijun, vicepresident del Centre del Control i Prevenció de Malalties de Xian. 

Xarxes socials

Notícies relacionades

El tancament a Xian és més aspra del que s’esperava. No és la primera ciutat que decreta el confinament domiciliari dels seus habitants, amb la sola excepció d’acostar-se als centres de tests del coronavirus, i mai abans s’havien consignat problemes seriosos. Ni tan sols n’hi va haver a Wuhan i es confiava que, dos anys després, la maquinària estaria greixada. Les autoritats locals, no obstant, són vilipendiades aquests dies a les xarxes socials perquè el subministrament gratuït de menjar no cobreix totes les zones de la ciutat.

Alguns veïns lamenten que els enviaments no arriben i hi ha hagut sortides furtives nocturnes al supermercat més pròxim per aprovisionar-se del més elemental. Alguns fins i tot ofereixen a ‘weibo’, la xarxa social més cèlebre a la Xina, qualsevol objecte als seus veïns a canvi de verdures. No són casos generalitzats en una ciutat que compta amb tants habitants com dos Catalunyes però expliquen l’alegria popular per la trentena de funcionaris locals acomiadats per incompetents.