País castigat

Itàlia decreta la vacunació obligatòria per als més grans de 50 anys

Itàlia decreta la vacunació obligatòria per als més grans de 50 anys
3
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres d’Itàlia ha aprovat aquest dimecres la vacunació obligatòria contra el coronavirus per als més grans de 50 anys, una mesura que busca alleujar la pressió hospitalària i controlar els contagis per protegir la població.

El primer ministre, Mario Draghi, va assenyalar en la reunió amb els ministres la necessitat que la població s’immunitzi per controlar la pandèmia. «Les mesures d’avui volen preservar el bon funcionament dels hospitals i, alhora, mantenir obertes les escoles i les empreses. Volem frenar el creixement de la corba de contagis i empènyer els italians que encara no s’han vacunat que ho facin», va dir Draghi, segons fonts del Govern. «Actuem sobre els grups d’edat que corren més risc de ser ingressats per reduir la pressió hospitalària i salvar vides», va afegir.

La setmana passada, el Govern va decidir que el certificat sanitari reforçat (que s’obté quan s’està vacunat o s’ha passat la malaltia) serà obligatori des del 10 de gener per accedir als mitjans de transport, a més dels hotels, cerimònies i festivals; mentre que per ara es demana en l’oci i la restauració.

Draghi volia ampliar l’ús d’aquest passaport reforçat a més activitats, com serveis públics, de cura personal i centres comercials, però no ha sigut possible aquest dimecres per les reticències d’algunes forces de la coalició governamental, com la ultradretana Lliga, que ho interpretava com una vacunació obligatòria emmascarada per a tothom, segons els mitjans italians.

Hospitals saturats

El ministre de Sanitat, Roberto Speranza, va dir per la seva banda que les decisions preses busquen reduir el nombre de no vacunats el màxim possible perquè «és el que provoca la saturació dels sistemes hospitalaris». «Dos terços dels hospitalitzats a l’uci i el 50% dels pacients de les sales ordinàries no estan vacunats», va lamentar.

Itàlia ha registrat avui un nou rècord de contagis des del començament de la pandèmia, amb 190.000 casos en les últimes 24 hores, amb què el nombre total se situa ja en els 6,7 milions des del febrer del 2020. El nombre de morts ha sigut de 231, cosa que fa pujar la xifra total a 138.276.

Quant a la campanya de vacunació, el 89,13% de la població de més de 12 anys ja té almenys una dosi i el 86,07% ha completat el cicle, mentre que la de reforç s’ha inoculat al 67,67% de la població que la pot rebre.

El 10,98% dels nens d’entre 5 i 11 anys també tenen ja almenys una dosi, però només el 0,01% d’aquest col·lectiu té la pauta completa.

Quarantena més dures a les escoles

A més, el Consell de Ministres va endurir les mesures relacionades amb la quarantena si es detecten positius a les escoles, que tornaran a obrir el 10 de gener amb classes presencials. A les escoles bressol i infantils la quarantena de deu dies serà obligatòria per a tots els nens en cas que hi hagi un positiu a classe, una mesura molt més dura que la prevista per altres franges d’edat perquè Itàlia només està vacunant els més grans de 5 anys.

A les escoles de primària, es mantindran les classes presencials amb l’obligació que els alumnes es facin una prova de coronavirus si hi ha un positiu, però amb dos o més casos tots hauran de fer una quarantena de deu dies. I a les escoles i instituts d’educació secundària només es mantindran les classes presencials amb un positiu, tot i que amb l’exigència que els alumnes es facin una prova i portin la mascareta FFP2.

Notícies relacionades

Si hi ha dos casos, només podran seguir les classes presencialment els vacunats o els que hagin passat la malaltia en els últims quatre mesos, o els que hagin rebut la dosi de reforç; i si hi ha tres positius tots els alumnes continuaran en remot. El Consell de Ministres va estendre igualment l’obligació de vacunació al personal universitari, amb independència de la seva edat, equiparant-lo així al personal escolar.

A més, l’Agència Italiana del Medicament (AIFA) ha autoritzat avui la inoculació de la dosi de reforç, de moment només amb la vacuna de Pfizer-BioNTech, per als joves d’entre 12 i 15 anys.