Estudi alemany

El 40% dels contagiats de covid desenvolupa seqüeles duradores

  • Les dones resulten més afectades malgrat que la malaltia és més greu en homes

El 40% dels contagiats de covid desenvolupa seqüeles duradores
2
Es llegeix en minuts

Un 40% de les persones que superen la covid desenvolupen seqüeles que duren més de sis mesos, segons un estudi d’una universitat alemanya publicat aquest dilluns que pretén donar llum sobre la síndrome de la covid persistent o «long covid».

Segons investigadors de la Clínica Universitària de Mainz, no són necessàriament els pacients més greus els que desenvolupen els símptomes esmentats, sinó que aquests afecten en molts casos persones asimptomàtiques o que passen la malaltia amb transcurs lleu.

En un 35% dels casos estudiats, els afectats no sabien ni tan sols que havien passat la covid fins que van ser sotmesos a test d’anticossos com a part de l’estudi, segons van recalcar els investigadors en un comunicat de la universitat. L’estudi no especifica si els pacients estaven vacunats o no.

Alguns dels símptomes persistents més comuns són cansament, trastorns de la memòria, dolors articulars, disminució del gust i de l’olfacte i dificultats respiratòries, tot i que no existeix un patró clar ni s’ha consensuat encara una definició unitària de la «long covid».

Els resultats publicats aquest dilluns formen part d’un estudi més ampli amb una mostra de 10.250 persones, de les quals unes 500 van passar la malaltia, i apunten que els símptomes de la covid persistent tendeixen a desaparèixer amb el pas del temps.

Per a sorpresa dels investigadors, un 46% de les dones de la mostra que van contraure covid es van veure afectades, davant un 35% dels homes, malgrat que habitualment la malaltia és més greu en els homes.

Rendiment més baix

L’edat no sembla augmentar les probabilitats de contraure la covid persistent, d’acord amb l’estudi, que va revelar també que un terç dels contagiats afirmava no haver recuperat els nivells de rendiment previs a la malaltia.

Per a un 15%, les seqüeles arriben al punt de restringir la seva vida diària, mentre que en un 6% dels casos els antics pacients es veuen limitats en la seva activitat laboral.

Notícies relacionades

La universitat va anunciar a més que llançarà un nou estudi centrat específicament en els pacients amb símptomes persistents, amb l’objectiu de definir millor el quadro clínic. A més, pretenen identificar factors de risc, com la presència de determinats biomarcadors i esbrinar quin és l’impacte de la vacuna en el desenvolupament de seqüeles duradores.

«Només una profunda comprensió dels mecanismes d’actuació de la malaltia possibilitaran un diagnòstic i una teràpia efectives», va comentar el portaveu de la direcció d’estudis de la universitat, Philipp Wild. 

Temes:

Coronavirus