Segons la Conselleria de Salut

Catalunya començarà la setmana vinent a posar terceres dosis als més grans de 60

  • L’empitjorament de la situació epidemiològica obliga a accelerar encara més el procés de vacunació

BARCELONA 05 02 2020 SOCIEDAD VACUNACION EN EL HOSPITAL CLINIC  DEL PERSONAL DEL HOSPITAL VACUNAS VACUNA PFIZER BION TECH CONTRA LA COVID19 EN EL CONGELADOR FOTO ELISENDA PONS

BARCELONA 05 02 2020 SOCIEDAD VACUNACION EN EL HOSPITAL CLINIC DEL PERSONAL DEL HOSPITAL VACUNAS VACUNA PFIZER BION TECH CONTRA LA COVID19 EN EL CONGELADOR FOTO ELISENDA PONS / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya començarà la setmana vinent a posar les terceres dosis de la vacuna de la Covid-19 als majors de 60 anys i al personal sanitari i sociosanitari, una mesura anunciada fa dies pel Govern de Pedro Sánchez.

«Tenim les dosis de record per a persones de 60 a 69 anys, per al personal sanitari i sociosanitari, així com també per a les persones residents en centres sanitaris i sociosanitaris diferents de les residències de persones grans, com les residències per a persones amb discapacitat», ha explicat aquest dimecres en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

«Tardarem pocs dies a posar-ho en marxa. Estem esperant el document del Ministeri de Sanitat per poder realitzar l’enviament oficial». Així, la Conselleria de Salut calcula que aquestes dosis de record començaran a posar-se la setmana vinent, si bé de moment desconeix el dia exacte.

A més, aquestes dosis es posaran majoritàriament als centres d’atenció primària (CAP), tot i que dependrà del territori. El problema, amb l’actual augment de la pressió assistencial, serà la disponibilitat de professionals per vacunar, cosa que requerirà d’una certa organització.

L’empitjorament de la situació epidemiològica (més acusada en la resta d’Europa que a Espanya) està obligant les administracions a accelerar encara més el procés de vacunació i a administrar com abans millor una dosi de reforç en els més vulnerables. Fins ara es posava en residències d’avis, però a partir de la setmana vinent, a Catalunya, també als majors de 60 anys i als ingressats en centres sociosanitaris, que tenen més risc d’emmalaltir greument. I al personal sanitari i sociosanitari, per estar en la línia de cara.

Mil contagis diaris

Catalunya s’acosta a poc a poc a nivells epidèmics de l’estiu passat: ja registra més de 1.000 nous contagis diaris de Covid-19, una cosa que no ocorria des de mitjans d’agost, i els hospitals augmenten la xifra d’ingressats, a un ritme cada vegada major, principalment quant a ocupació d’ucis es refereix. Aquest dimecres hi ha 565 pacients ingressats (davant els 519 notificats ahir), dels quals 127 (sis més) estan en ucis.

Es referma, doncs, l’escalada de la sisena onada de coronavirus a Catalunya, comunitat que està pendent de l’aval judicial per portar el certificat Covid a la restauració, els gimnasos i els geriàtrics. Amb aquesta nova exigència es podria donar un impuls a la vacunació, que tot i ser elevada continua estancada en el 75% dels habitants amb la pauta completa (un 84% si es compten només els més grans de 12 anys).

«Preocupació»

Cabezas, de fet, ha admès que li «preocupa» l’increment de contagis i d’hospitalitzacions en els últims dies, si bé ha assenyalat que la mortalitat i els ingressos són similars als de la cinquena onada (quan ja hi havia una part important de la població vacunada) i inferiors a les anteriors. «Això reforça la idea que la vacuna prevé la gravetat i l’ingrés a l’uci», ha ressaltat Cabezas, que ha ofert més dades que així ho demostren.

La secretària de Salut Pública també ha assegurat que confia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avali l’ampliació de l’ús del certificat Covid i ha descartat un «pla b» per frenar la incidència de la pandèmia.

«Risc alt»

Les mesures proposades pel Govern parteixen de les recomanacions del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 sobre l’ús del certificat Covid a partir de la incidència acumulada per cada 100.000 habitants en 14 dies, la percentatge de positivitat dels tests i la pressió assistencial.

Notícies relacionades

Segons la presidenta del Comitè, Magda Campins, Catalunya es troba en un «risc alt» que requereix l’aplicació del passaport en àmbits amb perill de contagi com la restauració, gimnasos, esglésies, cines, teatres, festes, concerts, festivals i esdeveniments esportius, entre d’altres.

No obstant, Campins ha aclarit que es tracta d’un document «de màxims» per tallar les cadenes de transmissió i ha assegurat textualment que des del Comitè són conscients que posar en marxa aquest tipus de mesures no és fàcil, tant per al Govern com per al TSJC.