Coronavirus

Terceres dosis de la vacuna de la Covid: de ‘luxe’ a necessitat

Alemanya i els EUA s’afegeixen a una tendència que sembla imparable: els reforços vacunals per a tots els adults

Terceres dosis de la vacuna de la Covid: de ‘luxe’ a necessitat
3
Es llegeix en minuts

A Espanya s’acaba d’anunciar la vacunació contra la Covid amb dosi de reforç als majors de 60 anys –a més del personal sanitari i sociosanitari–, però pocs aposten que l’extensió de les terceres dosis acabarà en aquesta franja d’edat, en vista del que estan decidint altres països. La Comissió de Vacunació d’Alemanya la va recomanar ahir per a tots els majors de 18 anys i estava previst que l’Agència de Medicaments (FDA) nord-americana també la recomanés ahir a la nit. El Regne Unit l’administrarà a tots els majors de 40 anys, de manera que serà necessària per tenir el passaport Covid. Itàlia la inocularà a partir de l’1 de desembre a les persones d’entre 40 i 60 anys. Es tracta de decisions polítiques, però també hi ha estudis científics que les avalen.

Sembla que queda enrere el debat ètic i científic sobre la conveniència de prioritzar la vacunació als països menys afavorits. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va criticar la setmana passada aquesta deriva: «Cada dia s’administren sis vegades més reforços a nivell mundial que dosis primàries als països de baixos ingressos. És un escàndol que s’ha d’acabar ja», va denunciar.

En general, els immunòlegs i vacunòlegs han qüestionat les dosis extra a més de gent gran i immunodeprimida, però algunes veus influents, com la del doctor Anthony Fauci, han pres aquesta direcció. El cèlebre director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA va afirmar la setmana passada en una xerrada amb ‘The New York Times’ que s’està veient «una disminució de la immunitat no només contra la infecció, sinó també contra l’hospitalització i, en certa mesura, la mort, que ara està començant a involucrar tots els grups d’edat. No es tracta només dels avis», va afegir. Es referia a dades oficials de la sanitat israeliana sobre la vacuna de Pfizer que mostren que la immunitat després de la vacuna «està disminuint fins al punt que cada vegada hi ha més persones que contrauen infeccions irruptives i cada vegada més persones que pateixen aquestes infeccions acaben a l’hospital». Per Fauci, aquestes terceres dosis de reforç (‘boosters’ en anglès) no serien una «bonificació» ni un «luxe», sinó «part essencial» del règim vacunal de resposta contra la Covid-19.

Un altre estudi oficial, aquest de la sanitat britànica, ha apuntat que la dosi de reforç de Pfizer afegeix entre un 81% i un 85% de protecció contra infeccions simptomàtiques, un percentatge que està per sobre de la que confereix la vacunació primària de dues dosis.

Protecció davant de contagis

A Espanya, un estudi de l’Institut de Salut Pública de Navarra realitzat entre l’abril i l’octubre passat sobre 30.000 persones, confirma la caiguda de la protecció contra el contagi als quatre mesos de la pauta completa: el primer mes la protecció és del 71%, en el segon cau al 64%, el tercer baixa al 63% i en el quart és del 59%. L’arribada del fred, el Nadal i l’actual onada de casos a tot Europa aconsellarien, per tant, una tercera dosi per reduir la transmissió.

Notícies relacionades

A la pregunta de si aquesta tercera punxada serà l’última, no hi ha respostes segures. Algunes vacunes (pneumococ, rotavirus, pòlio...) es componen de tres o més dosis. Amb d’altres n’hi ha prou amb una injecció (xarampió, rubèola...), mentre que la grip requereix una vacunació anual.

La viròloga i immunòloga Margarita del Val (CSIC) va dir ahir a TVE que la vacunació contra la Covid «no té per què ser com la de la grip», ja que aquest coronavirus «varia 10 vegades menys» que el virus de la influença. «No tenim per què esperar que s’hagi de repetir cada any», va explicar. Altres experts, com la immunòloga Matilde Cañelles, també del CSIC, creuen que sí que serà necessària la revacunació almenys una vegada a l’any.