Pandèmia de Covid-19

Argimon rebutja l’obligatorietat de la vacuna a la feina

  • Pimec havia demanat suspendre de sou i ocupació als 350.000 treballadors catalans que encara no estan immunitzats

Argimon rebutja l’obligatorietat de la vacuna a la feina

ACN / GUILLEM ROSET

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha rebutjat aquest dilluns suspendre de sou i ocupació els treballadors que no disposin d’un certificat Covid o un passaport sanitari, com demanava fa dies el secretari general de Pimec (la patronal de petites i mitjanes empreses), Josep Ginesta. Segons Pimec, encara hi ha uns 350.000 treballadors catalans sense vacunar.

«Catalunya i Espanya estan dalt de tot pel que fa a la vacunació [europea]. No tenim cap problema, per això no necessitem aquesta obligatorietat», ha dit el conseller, que ha recordat que aquests treballadors es poden immunitzar als centres d’atenció primària (CAP).

El 73,5% de la població catalana està vacunada amb pauta completa i, entre els 20 i els 65 anys, el percentatge és del 75%, amb cobertures més altes a partir dels 45 anys (per sobre del 83%), una mica menys entre 35 i 44 anys (75,6%) i més reduïdes entre els 20 i els 34 anys (66%).

A més, el conseller ha recordat que la Generalitat no té competències per imposar aquesta norma i, pel que ha parlat amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no creu tampoc que sigui la via per la qual opti el Govern central.

Innovació en salut mental

Argimon ha presentat aquest matí el Repte CIMTI 2021 en Salut Mental, del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores, junt amb el director del CIMTI i comissionat de Salut, Manuel Balcells. «La salut mental és la prioritat de Salut. La pandèmia ha agreujat molt els problemes de salut mental», ha dit el conseller.

Com ha explicat Balcells, el CIMTI és un instrument nascut el 2017 gràcies a un acord entre l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i la Fundació Leitat. El Repte CIMTI selecciona cinc projectes d’innovació aplicada en la salut mental.

El termini per presentar projectes a la convocatòria acabarà el 25 de novembre i un comitè d’experts n’avaluarà les propostes i en farà la selecció. Balcells ha recalcat que només triaran propostes que reuneixin totes les condicions per a la seva implantació, és a dir, que ofereixin «solucions» que es puguin incorporar al sistema de salut i siguin transformadores.

Així, els impulsors de la crida busquen projectes que innovin tecnològicament en la promoció, prevenció, cribratge, tractament i monitoratge de les malalties de salut mental, des de la infància fins a la gent gran.

Notícies relacionades

En aquests moments, el CIMTI té 40 projectes en cartera que està tutelant i 5 que ja són al mercat. Un exemple de projectes que ja són una realitat és un sistema de detecció precoç de càncer de còlon poc invasiu a través dels excrements i un altre és un exoesquelet lleuger i econòmic que ajuda els paraplègics a moure’s.

La raó per la qual es prioritza la salut mental dels adolescents i de la gent gran és perquè són els dos grups en els quals s’observa més increment de casos després de la pandèmia, segons Balcells. Així mateix, ha matisat que no han augmentat els suïcidis per la Covid-19, sinó els intents suïcides «sobretot en joves» i «fonamentalment en noies».