Proposta

Pimec demana suspendre de sou i feina els treballadors sense certificat Covid

  • El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, defensa aquesta mesura per crear espais de treball segurs

  • La patronal estima que al voltant de 350.000 treballadors catalans encara no estan vacunats

Pimec demana suspendre de sou i feina els treballadors sense certificat Covid

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha demanat suspendre de sou i feina els treballadors que no disposin d’un certificat Covid. És a dir, tant aquells que no comptin amb una pauta completa de vacunació com els que no disposin d’una prova diagnòstica amb resultat negatiu.

«Quan un treballador decideix ni vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball, ni col·laborar en l’interès comú ni en la salut de tots, doncs que se suspengui el contracte de treball i la persona deixi de rebre el seu salari», ha afirmat aquest diumenge Ginesta en una entrevista concedida a l’emissora RAC-1.

El portaveu de Pimec ha defensat que aquesta mesura «no limita els drets individuals», sinó que enforteix els col·lectius i l’interès comú, i afavoreix que els centres de treball siguin espais de baix contagi. Ginesta també ha proposat establir un mecanisme de control a través d’una aplicació mòbil que «verifiqui l’estat de la persona» perquè, segons ell, en aquests moments encara hi ha uns 350.000 treballadors catalans que no estan vacunats.

Segons recull l’agència Europa Press, durant l’entrevista Ginesta ha argumentat que en alguns països teletreballar no eximeix de vacunar-se i que els treballadors que no volen rebre la vacuna han de sufragar-se de la seva pròpia butxaca proves de detecció, que tenen una validesa d’entre 48 i 72 hores, depenent del tipus de test realitzat.

Per a Ginesta, l’obligatorietat del certificat Covid en el lloc de treball reforçaria la seguretat d’aquests espai i reduiria el risc de contagi. Així mateix, el portaveu de la patronal esgrimeix que aquesta normativa podria convertir-se en un «incentiu» perquè els treballadors es vacunin i aconseguir així una immunitat de grup més àmplia.

Proposta sobre la taula

Notícies relacionades

La petició de Pimec no és la primera, ni segurament serà l’última, que planteja l’obligatorietat d’un certificat Covid en espais de treball. A principis d’octubre, sense anar més lluny, Foment del Treball va reclamar al Govern la possibilitat d’establir la vacunació obligatòria dels treballadors contra el coronavirus. «El progressiu retorn a la presencialitat dels treballadors als centres de treball i l’aclaparadora evidència sobre la seguretat i efectivitat de les vacunes assenyalen el camí sobre l’oportunitat de normalitzar l’obligatorietat de les vacunes a tots els ciutadans que vulguin recuperar els hàbits de la vida quotidiana anterior a la crisi sanitària», va afirmar llavors l’organització.

En aquests moments, segons recullen els registres de la Conselleria de Salut, un 73,5% dels catalans ja compten amb una pauta completa d’immunització davant el coronavirus. Tot i que les xifres de la pandèmia fa unes setmanes que estan a la baixa, Catalunya encara diagnostica centenars de casos de Covid-19 al dia. Aquest diumenge, per exemple, s’han detectat 291 noves infeccions i tres morts més per aquesta malaltia. Mentrestant, els hospitals catalans continuen atenent 347 pacients afectats per coronavirus, dels quals almenys 91 es troben en situació crítica.