Efectes de la pandèmia

Salut incorporarà 150 professionals de la salut mental en la primària fins a finals d’any

  • Treballaran als CAPs de les zones amb els índexs socioeconòmics més baixos

  • Argimon defensa que el certificat Covid en l’oci nocturn és una eina «temporal»

El ’conseller’ de Salut, Josep Maria Argimon, en su departamento.

El ’conseller’ de Salut, Josep Maria Argimon, en su departamento. / JOAN CORTADELLAS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut incorporarà, fins a finals d’any, uns 150 professionals de la salut mental als centres d’atenció primària (CAP) de les zones de Catalunya amb un índex socioeconòmic més baix. El conseller Josep Maria Argimon ha presentat aquest divendres el ‘Programa de benestar emocional i salut comunitària a l’atenció primària’ des del CAP La Florida, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), un dels primers centres en comptar amb un referent emocional.

Aquests referents emocionals (o professionals sanitaris) portaran a terme tasques de promoció i prevenció de la salut emocional, alhora que el seu treball ha de servir per detectar situacions de risc elevat que puguin portar a un sofriment mental entre aquells col·lectius de la població que més ho necessitin.

«Es tracta d’un projecte que neix de la detecció de certes necessitats que han fet els professionals de l’atenció primària», ha dit Argimon. «Necessitem la incorporació de nous professionals que donin resposta als problemes de la ciutadania», ha dit. La pandèmia de Covid-19, ha recordat, ha implicat molt més dolor emocional.

Aquest mes d’octubre s’incorporaran ja 45 d’aquests 150 referents de la salut mental, la majoria procedents delcamp de la psicologia. L’any vinent, Salut contractarà 200 professionals més. «No tindran consulta directa amb els pacients, sinó que aquests referents seran un pont entre els equips d’atenció primària i els especialitzats [els centres de salut mental per a adults i infantojuvenils]», ha precisat Argimon.

El conseller també ha remarcat la importància de l’abordatge comunitari de la salut emocional de les persones, que ha quedat molt afectada per la pandèmia: «Amb aquest programa no farem psicologia clínica, sinó prevenir el malestar emocional que hi pugui haver a totes les capes de la societat, en tots els grups d’edat: joves persones grans», ha dit.

«Detecció precoç»

Notícies relacionades

El referent emocional del CAP La Florida és Carlota Vázquez, una psicòloga general sanitària que ja havia treballat prèviament en salut mental comunitària en aquest barri de l’Hospitalet. Vázquez porta una setmana integrada a l’EAP i aquest divendres, en la presentació del programa, ha remarcat que la funció dels nous referents de benestar emocional dels CAP és «funcionar com a nexe d’unió entre la xarxa de salut mental ja establerta i la xarxa comunitària del barri, per fer una detecció precoç dels factors psicosocials de risc de les persones de la comunitat».

Per la seva banda, Sebastián Calero, director del CAP La Florida i metge de família, ha celebrat l’entrada en funcionament d’aquest programa, perquè «permetrà incrementar l’acompanyament i millorar l’eficiència de l’abordatge dels problemes de salut mental de les persones en risc perquè no derivin en problemes més greus».