Baixa la pressió hospitalària

El descens de la Covid s’estanca a Catalunya

Alguns dels principals indicadors pugen lleugerament, tot i que hi ha menys persones ingressades

El descens de la Covid s’estanca a Catalunya

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els indicadors epidemiològics de Catalunya, que baixaven des de finals de juliol, s’han paralitzat en els últims dies. «Estem estancats, com si ja haguéssim baixat al màxim. Per això és molt important veure què passarà aquests pròxims dies i estar pendents de la tardor», ha dit avui la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Amb la tornada a la normalitat aquest setembre, l’epidèmia ha deixat de baixar i indicadors com la velocitat de transmissió (Rt) han repuntat lleument, si bé segueix en nivells moderats. Així, l’Rt, igual com dimarts, ha pujat avui i s’ha situat en els 0,93 punts, encara per sota d’u, segons les dades diàries de la Conselleria de Salut.

La pressió hospitalària, això sí, segueix a la baixa. Aquest dimecres hi ha als hospitals catalans 450 pacients (14 menys que ahir) amb coronavirus i 156 més en ucis (també 14 menys que la vigília). Són xifres similars a les de principis de juliol, abans que la cinquena onada del virus comencés a colpejar.

A més, en les últimes 24 hores, Salut ha notificat quatre morts i 657 nous contagis. No obstant, en els últims set dies hi ha hagut 35 defuncions per Covid-19, una mitjana de cinc òbits diaris per la malaltia, xifra que s’ha estancat i que s’ha situat en un nivell de mortalitat similar al que es va registrar la setmana del 8 de juliol passat. Des de l’inici de la pandèmia, a Catalunya han mort 23.895 persones i se n’han contagiat 986.144.

Altres indicadors

També altres indicadors, com el risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, han pujat de manera moderada. Aquest dimecres, se situava en els 60 punts, dos més que ahir. Tot i així, continua sent un risc moderat que no es donava des de principis de juliol de l’any passat, quan es va superar la primera onada.

Per la seva banda, la incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 29,90 casos, igual que ahir, mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) és de 67,35 casos, dos menys que la vigília.

La positivitat, el percentatge de persones que han donat positiu per al virus de totes aquelles que es van fer la prova, és de 2,10%, igual que ahir, menys de la meitat del 5%, que és el percentatge que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.

81% immunitzat

Notícies relacionades

Què passarà aquesta tardor i hivern és una incògnita. Els epidemiòlegs i autoritats sanitàries no s’atreveixen a avançar cap escenari perquè la situació podria empitjorar substancialment si aparegués una nova variant. Però Catalunya, amb gairebé el 81% de la població major de 12 anys amb les dues dosis de la vacuna, té opcions d’encarar l’últim trimestre en una situació de relativa tranquil·litat pel que fa a la Covid-19.

Això sí, situacions com la dels macrobotellons que es van veure el cap de setmana passat podrien donar un tomb a la situació. La vacuna contra la Covid-19 és molt efectiva per prevenir la malaltia greu o la mort, però no evita (tot i que sí que redueix) el contagi. I la transmissió del virus facilita l’aparició de noves variants.