Intervenció excepcional

Vall d’Hebron, pionera en un trasplantament de pulmó entre nadons

  • L’operació, liderada per l’equip de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar, obrirà les portes a futurs trasplantaments en nens petits

Vall d’Hebron, pionera en un trasplantament de pulmó entre nadons

SIMONE BOCCACCIO

2
Es llegeix en minuts

L’equip de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar Vall d’Hebron ha extret per primera vegada a Espanya els pulmons en aturada cardíaca controlada a un nadó per trasplantar-los a un altre nen, menor de 24 mesos en llista d’espera. El Lleïr és el petit de dos anys receptor d’aquests dos pulmons. Als dos mesos de vida li van detectar en una revisió rutinària una malformació cardíaca que comportava una estretor de les venes. Aquesta malaltia poc comuna donava lloc a una insuficiència respiratòria amb el trasplantament com a única solució, per la qual cosa a l’any i mig de vida el van posar en llista d’espera. El trasplantament es va fer fa uns mesos i el Lleïr ha anat evolucionant de manera correcta, avui fa vida totalment normal.

Aquest dimarts Alberto Jáuregui, cap del servei que ha portat a terme la pionera intervenció, ha destacat que «amb aquest trasplantament s’obre la porta a una solució que fins ara només era per a adults». Jáuregui ha destacat que fins al moment no s’havia fet a causa de la falta de demanda d’aquest tipus de trasplantaments en nens i al seu torn, a la poca experiència en aquest tipus de cirurgies.

Laura Romero, cirurgiana del servei, encarregada de l’operació del Lleïr, ha indicat que per al receptor ja era urgent el trasplantament i una vegada valorats els òrgans per l’equip mèdic, es va proposar l’operació. «No sabíem com respondrien els pulmons perquè no hi ha tanta experiència en aquests casos». Ha afirmat que, amb dos o tres pacients estables en llista d’espera i 6 trasplantaments pulmonars a l’any, arran de l’operació del Lleïr a poc a poc es podrà atendre els pacients que estan pendents d’aquesta operació. «Hem vist que la viabilitat és molt bona i a partir d’aquí valorarem aquest tema», ha dit.

Notícies relacionades

La infermera pediàtrica i referent de trasplantament d’òrgans sòlids, Lis Vidal, és la persona que s’ha encarregat del procés d’acompanyar i ensenyar a la família tot el que suposa i les cures que requereix aquesta operació, tant abans, durant com després del trasplantament. «És important de cara a l’alta, a part que tinguin els coneixements, que tinguin el comportament i l’actitud per fer front a aquest moment», ha afirmat aquest dimarts. «És un procés difícil en què intervenen molts professionals i recorda que res d’això hauria sigut possible sense la generositat d’aquesta família», ha dit Vidal.

Els pares del Lleïr

«Era un moment que esperàvem des de fa molt temps». Són les paraules de Gerard Genovès, el pare del Lleïr, que després d’esperar més d’un any que sorgís l’oportunitat, assegura que tant ell com la seva dona es van sentir alliberats alhora que espantats. Afirma, també, que no eren conscients de la seva gravetat ja que la notícia de la particularitat de la seva operació se la van donar una vegada feta. «En el moment no sabíem que érem els primers, pensàvem que es tractava d’una intervenció habitual», ha dit, no sense abans agrair a la família del donant la seva generositat. El petit acudeix cada 10 dies a controls i tractaments periòdics que s’aniran espaiant amb el temps.