NUTRICIÓ

Combatre el dolor crònic amb la dieta

Cada vegada som més conscients que una bona alimentació és bàsica per a la salut perquè el nostre organisme necessita molts nutrients perquè el nostre cos estigui actiu

Seguir bons hàbits d’alimentació és bàsic per viure bé, però en el cas de tenir alguna patologia que ens causi dolor crònic, adequar l’alimentació es torna imprescindible

Combatre el dolor crònic amb la dieta
2
Es llegeix en minuts

Els aliments que contenen antioxidants i àcids grassos omega-3 ens ajuden a combatre l’estrès oxidatiu i la inflamació crònica, tots dos perjudicials per a l’organisme, ja que desequilibren tots els sistemes, alteren el metabolisme i afecten múltiples nivells, empitjorant patologies com l’obesitat, la diabetis, la síndrome metabòlica, l’artritis, la fibromiàlgia, la fatiga crònica i altres situacions que cursen amb dolor crònic.

En una entrevista amb Infosalus, la doctora en Alimentació i Nutrició, farmacèutica i dietista-nutricionista Laura Isabel Arranz assenyala que l’alimentació pot estimular les defenses antioxidants i antiinflamatòries del nostre organisme, i proporcionar a l’organisme els elements necessaris per a una millor recuperació o fins i tot per modular el dolor. «Amb la dieta podem fer que el dolor disminueixi i podem prendre aliments que són antiinflamatoris i antioxidants. D’altra banda, és important en casos de dolor crònic evitar en la nostra dieta la ingesta de proinflamatoris, com els sucres afegits, les carns vermelles i els seus derivats, o els hidrats de carboni refinats (pasta, pa, brioixeria, galetes), a més dels aliments processats, cal evitar els aliments fregits, les salses i els productes molt grassos, a més de la margarina i el llard, la sal en excés, o el cafè i l’alcohol en excés», apunta Laura Isabel Arranz.

Aliments antiinflamatoris i antioxidants

Aliments antiinflamatoris i antioxidantsPer la seva banda, els aliments antiinflamatoris i als quals hem de donar prioritat en l’alimentació serien les verdures i les fruites amb totes les vitamines, minerals i antioxidants que aporten, preferentment les que més color tinguin. A més, la fruita seca i el peix blau també cal incloure’ls per la seva aportació d’omega-3, així com la fibra i els llegums, que ajudaran un bon estat del trànsit intestinal, cosa que té efecte antiinflamatori.

Així mateix, Laura Isabel Arranz explica que contenen antioxidants tots els aliments vegetals com la fruita, la verdura, la fruita seca, les llavors i els llegums. De fet, la doctora d’Alimentació apunta que en algun estudi s’ha demostrat que «la dieta vegetariana disminueix el dolor en els quadros de símptomes crònics perquè s’aporten més antioxidants amb aquests aliments, que els procedents d’una dieta omnívora o tradicional que contingui tots els grups d’aliments».

També aconsella incloure en l’alimentació oli d’oliva, carns blanques o magres com el gall dindi, el pollastre, el conill o el porc, iogurt i altres aliments fermentats i espècies com la cúrcuma, el curri, l’orenga, el pebre, o la canyella.

Una dieta mediterrània

Notícies relacionades

Una dieta mediterràniaEn aquest sentit, l’idoni és seguir una dieta mediterrània abundant en aliments vegetals, prioritzant aliments frescos i de temporada, pobre en hidrats de carboni procedents de cereals, pasta i productes elaborats, que no contingui molts lactis, ni carns, especialment vermelles, que eviti els aliments processats industrialment i els productes ensucrats, refrescos, alcohol i cafeïna.

A les persones amb dolor crònic els canvia el metabolisme i la conducta alimentària. Segons apunta la doctora, aquest tipus de pacients sol tenir dificultats per seguir una pauta dietètica, ja que «busca més aliments calòrics, més dolços, per tenir aquell petit moment de plaer. Mentre es menja el dolor sembla que desapareix instantàniament, però és un efecte efímer i, per tant, també s’afavoreix una conducta alimentària que pot conduir a l’obesitat».