De l’Hospital del Mar

Una fotografia mostra el coronavirus als vasos sanguinis d’un pacient

Es veuen el nucli i citoplasma de les cèl·lules endotelials, on el SARS-CoV-2 es reprodueix i des d’on colonitza la resta de l’organisme

1
Es llegeix en minuts

Una micrografia electrònica (feta amb un microscopi) a l’Hospital del Mar de Barcelona mostra el coronavirus en una zona danyada de l’intestí d’un pacient afectat per Covid-19. La imatge, presa pel doctor Josep Lloreta, del Servei de Patologia, permet veure una part del nucli i citoplasma (que envolta el nucli) de les cèl·lules endotelials que recobreixen els vasos sanguinis per dins.

Notícies relacionades

És principalment al citoplasma d’aquestes cèl·lules on el SARS-CoV-2 es reprodueix i des d’on colonitza la resta de l’organisme. En general, aquests virus no formen afegits, sinó que es disposen de manera individual en relació amb el reticle endoplasmàtic rugós de la cèl·lula endotelial.

Aquesta micrografia electrònica, augmentada per 34.000 del seu original, permet veure diverses partícules víriques amb els traços típics de coronavirus, envoltades per un espai clar. L’Hospital del Mar també mostra una altra foto (la que està a sobre d’aquest paràgraf), en què es pot veure l’aspecte arrodonit del coronavirus i la corona de peces d’ancoratge que li dona nom i que el virus utilitza per introduir-se a les cèl·lules que vol infectar.