A Catalunya

Espaiar les dues dosis vuit setmanes protegiria totes les persones de més de 48 anys al juny

Josep Maria Argimon qualifica de «mala notícia» que Sanitat descarti dilatar els temps per immunitzar més persones

Espaiar les dues dosis vuit setmanes protegiria totes les persones de més de 48 anys al juny
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Si Catalunya espaiés vuit setmanes les dues dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna (que actualment es posen a les tres setmanes i quatre setmanes, respectivament), a finals de juny tindria vacunats amb una punxada tots els catalans més grans de 48 anys. A més, aquesta estratègia, defensada aquest dimarts pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, permetria també que tots els més grans de 70 anys estiguessin vacunats amb les dues dosis aleshores. El col·lectiu de 60 a 69 anys s’està vacunant amb AstraZeneca.

«Amb una dosi d’aquestes vacunes arribes a una efectivitat del 90%. El benefici de la segona dosi és marginal. Una sola dosi redueix la mortalitat, la malaltia greu i els ingressos», ha defensat Argimon en roda de premsa. Fa setmanes que Catalunya demana espaiar més les dosis de les vacunes per tenir més població protegida, una estratègia que segueixen més països, com el Canadà i el Regne Unit, que les espaien 12 mesos. A Europa, Dinamarca, Alemanya, França i Itàlia estableixen sis setmanes entre primeres i segones dosis. A Espanya ho demanen Catalunya, Madrid i Andalusia.

Però la Comissió de Salut Pública d’Espanya ha acordat aquest dimarts continuar administrant les segones dosis de les vacunes contra la Covid-19 tal com marca cada farmacèutica, amb la qual cosa descarta espaiar els temps per immunitzar un nombre més elevat de persones. La decisió ha de ser ratificada demà al Consell Interterritorial, però Argimon ha qualificat aquesta informació com una «mala notícia». «Al Regne Unit, que al Nadal, gener i febrer estaven que no podien aguantar més a les ucis, ara tenen la meitat de mortalitat que a Espanya. Què volen que els digui, sincerament és una mala notícia», ha valorat el secretari de Salut Pública.

L’avenç de la vacunació

A Catalunya, en aquests moments, el 23,9% de la població més gran de 16 anys té una dosi de la vacuna i un 7,9% té les dues. En la població total aquests percentatges són de 20,4% i de 6,5% respectivament. La Conselleria de Salut tenia pensat rebre, via el Ministeri de Sanitat, unes 24.000 dosis de la vacuna de Janssen, entrega que de moment està «paralitzada», com ha recordat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Però, en tot cas, la incorporació de Janssen després de l’aval de l’Agència Europa de Medicaments (EMA), podria millorar ben aviat l’estratègia de vacunació dels diferents països.

«L’Agència Europa de Medicaments (EMA) ha dit de Janssen una cosa semblant al que va dir d’AstraZeneca. [Els casos de trombes] Són efectes adversos molt rars, d’un per un milió. Els mateixos que amb AstraZeneca. S’han donat només en persones vacunades per sota dels 60 anys i majoritàriament en dones», ha explicat Argimon.

Per la seva part, Cabezas ha ressaltat que s’estima que, a partir de la setmana que ve, les persones amb les dues dosis de la vacuna a Catalunya ja seran més que els contagiats per Covid-19 des dels inicis de la pandèmia. Des del març del 2020 i fins aquest dimarts s’havien infectat amb el virus un total de 631.149 catalans. I Salut ha posat ja 1.584.235 primeres dosis i 503.501 segones dosis.

Notícies relacionades

Preguntat sobre el possible aixecament del tancament comarcal (tot apunta que el Govern l’aixecarà demà), Argimon ha demanat esperar que les actuals dades epidemiològiques s’estabilitzin. No hi ha «res decidit», ha precisat. «Cal anar recuperant els drets i llibertats», ha opinat l’epidemiòleg en relació amb el toc de queda.

Els indicadors de l’epidèmia a Catalunya van en descens i Argimon calcula que l’índex de reproducció (Rt) s’estabilitzarà «en els pròxims tres, quatre o cinc dies».