Lluita contra la Covid-19

Els vacunats a Espanya ja són gairebé tants com el total de contagiats

Des de l’inici de la pandèmia s’han infectat 3.428.354 persones, mentre que 3.411.914 més tenen les dues dosis

«L’efecte esperat de la Setmana Santa, de contagis excessius, no s’està produint», celebra Fernando Simón

Els vacunats a Espanya ja són gairebé tants com el total de contagiats
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El nombre de persones a Espanya que ja tenen les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19 són ja gairebé tantes com el total de contagiats des de l’inici de la pandèmia. Aquest dilluns hi havia ja un total de 3.411.914 espanyols amb la pauta completa de la vacuna (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), segons el Ministeri de Sanitat, mentre que des del mes de març del 2020 s’han contagiat ja 3.428.354 persones. La xifra de dosis totals administrades ascendeix a 12.330.755. Així, un 20% dels espanyols tenen ja almenys una dosi de la vacuna, que ofereix un 75% de protecció. Un 7,2% té les dues.

A més, Sanitat ha noticiat avui un total de 21.071 nous casos de Covid-19 (2.218 d’aquests diagnosticats en les últimes 24 hores) i 121 morts més (240 en els últims set dies). La xifra global de morts per coronavirus a Espanya se situa en les 77.102 persones.

«Sempre amb l’atenció habitual dels dilluns perquè les dades del cap de setmana s’han de consolidar, fa la sensació que l’efecte esperat de la Setmana Santa, de contagis excessius, no s’està produint», ha dit aquest dilluns en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri, Fernando Simón.

«L’evolució és bona, hem d’estar satisfets. Aquesta quarta onada no sembla que hagi de ser d’una envergadura més gran que la tercera i la segona», ha assenyalat. Simón ho ha atribuït al «treball» de la població aplicant les mesures, a l’«esforç» de les institucions i a la vacunació. Entre vacunats i persones vacunades, «va augmentant la població immune», al virus. En l’entorn la bona notícia és que països com França i Itàlia ja estan començant a veure com l’epidèmia remet, la qual cosa també és una bona notícia.

A Espanya, la incidència del virus en els últims 14 dies és de 230 casos per 100.00 habitants. En els últims dies és de 109 casos per 100.000 habitants. L’epidemiòleg del Ministeri de Sanitat ha apuntat que aquest increment de contagis de les últimes setmanes «sembla que s’ha estabilitzat», mentre que en algunes comunitats autònomes està fins i tot començant a baixar. No obstant, Simón ha advertit que la xifra d’ingressats en ucis i hospitals «continuarà pujant».

Pressió hospitalària

«El pic de les ucis no serà abans de final de mes», ha dit. Aquest dilluns, el coronavirus ja ocupava un 22,4% de les ucis de tot el país i un 8,32% de les plantes hospitalàries. En aquest context, ha assenyalat que les edats dels pacients a les ucis «van canviant progressivament». «L’edat mitjana dels casos sí que ha baixat perquè tenim menys casos en els vacunats i també tenim casos menys greus en els més grans. Per tant, les edats van baixant a poc a poc».

Notícies relacionades

Preguntat sobre la possibilitat que Sanitat proposi retardar les segones dosis de Pfizer i Moderna per vacunar més gent amb primeres dosis, Simón ha demanat esperar la Comissió de Salut Pública de dimarts perquè de moment «són esborranys».

Quant al certificat digital de coronavirus, Simón ha dit que aquest tindrà «sentit» quan hi hagi més gent vacunada, ja que en aquests moments «no s’està vacunant qui vol», sinó només els «grups prioritaris». «El mes de juny tindrem un gran percentatge de població vacunada i població que ha passat la malaltia. I continuarem tenint disponibilitat de proves. Allà una gran part de la població que podrà accedir a aquest certificat», ha explicat el director del CCAES.