Reunió del Consell Interterritorial de Salut

Sanitat i les comunitats pacten suspendre la vacuna amb AstraZeneca als menors de 60 anys

  • Madrid hi ha votat en contra, i Ceuta i el País Basc s’han abstingut

  • De moment no s’ha decidit què es farà amb els menors de 60 anys que han rebut la primera dosi

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Sanitat i les Comunitats Autònomes van acordar aquest dimecres suspendre la vacuna d’AstraZeneca en la població menor de 60 anys, segons va anunciar la ministra Carolina Darias al final del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) celebrat després de la reunió extraordinària dels ministres europeus de Sanitat per analitzar l’informe de l’Agència Europa del Medicament (EMA) sobre els efectes secundaris d’aquesta vacuna. 

«Amb la informació disponible a data d’avui i per un principi de precaució es recomana utilitzar la vacuna d’AstraZeneca en persones a partir dels 60 anys», va resumir la ministra. La decisió va ser aprovada per àmplia majoria, amb el vot en contra de la comunitat de Madrid i l’abstenció de Ceuta i el País Basc.

L’EMA ha reconegut que hi ha «un possible vincle» entre les persones vacunades amb l’antídot d’AstraZeneca, particularment dones de menys de 60 anys, i els casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals notificats, però insisteix que els beneficis generals d’utilitzar aquesta vacuna en la prevenció de la Covid-19 continuen superant àmpliament els riscos dels possibles efectes secundaris.

Tot i que no ha recomanat limitar o restringir l’ús de la vacuna i insisteix que s’ha de continuar utilitzant perquè el virus continua provocant milers de morts cada dia, diversos països europeus han modificat la seva estratègia de vacunació en vista dels casos de trombes detectats en persones vacunades amb el preparat anglosuec.

Segons l’EMA, fins al 4 d’abril s’havien detectat 222 casos de trombosis atípiques després de 34 milions d’inoculacions a 30 països. Aquests rars efectes secundaris han desencadenat una gran inquietud en la població i països com França, Holanda, Alemanya, Itàlia i Bèlgica limitaven el seu ús a majors de 55 o 60 anys. El Regne Unit anunciava aquest dimecres que no utilitzaria AstraZeneca en menors de 30 anys.

Per la seva banda, Espanya no va començar a utilitzar-la en la població d’entre 60 i 65 anys fins al 24 de març. Abans només es vacunava amb aquest antigen els treballadors essencials menors de 55 anys. Castella i Lleó, que havia suspès cautelarment la vacunació amb AstraZeneca a l’espera del dictamen de l’EMA, va considerar «raonable» la proposta d’aplicar la vacuna a qui més risc té de contagiar-se de coronavirus i menys de desenvolupar una possible trombosi.

La Directora de l’Agència Espanyola del Medicament, Maria Jesús Lamas, va justificar la mesura per «ajustar les campanyes de vacunació al coneixement que es va produint» i va posar en relleu que aquesta decisió no ha de minar la confiança en les vacunes, perquè el que es demostra és que els mecanismes de vigilància funcionen.

La ministra Darias va puntualitzar, a més, que «està per determinar» què passarà amb els menors de 60 anys que han rebut ja la primera dosi, a l’espera de veure què decideix de manera global la Unió Europea.

Malgrat que la Comissió Europea va demanar als 27 una postura coordinada, la reunió convocada d’urgència per analitzar les conclusions de l’EMA es va saldar sense acord. L’únic punt de consens va ser que convé fer més estudis sobre l’impacte de la vacuna d’AstraZeneca en grups específics de població.

Notícies relacionades

En el Consell Interterritorial, la Comunitat de Madrid va votar en contra de la proposta de Sanitat al·legant que no està basada en les conclusions del Comitè per a l’Avaluació de Riscos a Farmacovigilància (PRAC) de l’EMA. Ara serà la Comissió de Salut Pública qui decideixi si l’antigen se subministrarà també als majors de 65 anys, tot i que sembla que aquesta idea s’obre pas.

Cal veure quines conseqüències tindrà la decisió en el ritme de vacunació i en el pla del Govern de tenir 33 milions d’espanyols, és a dir al 70% de la població, immunitzats a finals d’agost. La titular de Sanitat va garantir que es manté el calendari.