Seguiment setmanal de Salut

Coronavirus: La pandèmia frena la seva baixada a Catalunya

La taxa de positivitat puja des de fa dies i Argimon alerta d’una situació «inestable», amb França i Itàlia creixent

Coronavirus: La pandèmia frena la seva baixada a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La situació epidemiològica a Catalunya està «estancada». Els nous contagis no pugen, però tampoc mantenen ja la tendència a la baixa de dies enrere. «Els dos últims dies està pujant la positivitat respecte a la setmana passada», ha advertit aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La positivitat, el percentatge de positius obtinguts de les proves diagnòstiques, és d’un 4,66%. L’OMS considera que per sota del 5% l’epidèmia està controlada, però fa uns quants dies que aquest indicador puja lentament. «L’Rt [índex de reproducció] començarà a pujar. Serem en una Rt entorn d’1», ha dit. Aquest dimarts, l’Rt era de 0,95.

Argimon ha advertit, a més, de la situació «inestable» derivada de la situació epidemiològica en altres països com França i Itàlia, amb una incidència acumulada en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants que, segons Argimon, dobla les xifres de Catalunya. «Nosaltres estem entorn dels 6.800 positius al llarg de la setmana. Estem donant aire [als sectors econòmics], i ho necessitem. Però la situació és inestable», ha dit l’epidemiòleg.

Catalunya està tenint uns mil contagis diaris i, tot i que és una «bona dada», la situació assistencial als hospitals continua sent «fràgil»: hi ha 1.499 pacients amb coronavirus als hospitals, dels quals 432 són a les ucis.

D’aquesta manera, ha fet una crida a la ciutadania perquè compleixi les mesures de prevenció malgrat la flexibilització de les restriccions pel coronavirus, com l’aixecament del confinament comarcal, en vista d’un moment que considera crític.

«Estem en una situació fràgil des del punt de vista assistencial i en moment crític de la vacunació», ha remarcat Argimon, que ha explicat que en les pròximes dues setmanes seguiran amb l’administració de segones dosis a més grans de 80 anys i grans dependents.

AstraZeneca

Així mateix, el secretari de Salut Pública ha remarcat que no existeixen vacunes sense efectes adversos i ha demanat tranquil·litat a la ciutadania amb AstraZeneca, a l’assegurar que les trombosis cerebrals són molt poc freqüents i que la farmacovigilància funciona.

A més, ha recordat que Catalunya, d’acord amb Espanya i altres països europeus, ha paralitzat temporalment, per precaució, la vacunació amb AstraZeneca pels casos detectats de trombosi cerebral, a l’espera de l’estudi de l’Agència Europea del Medicament (EMA). «És moment d’esperar», ha afirmat.

Argimon ha destacat que la trombosi venosa cerebral és una malaltia «poc freqüent fora del context d’una vacunació», amb una incidència de tres o quatre casos per milió de persones.

A hores d’ara, els casos descrits a Europa aquests últims dies de vacunats amb AstraZeneca, i a l’espera de confirmar que hi hagi una relació de causalitat, mostren una incidència encara menor: un cas per milió d’habitants.

Notícies relacionades

«A Espanya s’han administrat un milió de dosis [d’AstraZeneca] i només hi ha un cas; així que hem d’estar molt tranquils», ha afirmat Argimon, si bé ha admès que el preocupa que la ciutadania perdi confiança en aquesta vacuna.

El secretari de Salut Pública ha remarcat que «no hi ha cap vacuna que no tingui efectes adversos», però ha remarcat que la farmacovigilància «funciona» i que ja s’està encarregant d’analitzar possibles toxicitats tan poc freqüents que no es poden observar en un assaig clínic