Salut no descarta que sigui necessària una vacunació anual del coronavirus

Catalunya preveu arribar al 40% d’inoculats al juny sempre que arribin dosis

1
Es llegeix en minuts

La subdirectora general de Promoció de la Salut de Catalunya, Carmen Cabezas, no ha descartat aquest dimarts que la vacunació del coronavirus s’hagi de repetir cada any, com passa la grip, actualitzant-la a noves variants. Així mateix, ha explicat que la previsió és arribar al 40% de la població vacunada contra la Covid al juny. Ho ha dit en declaracions a RAC-1, on ha matisat que aquest percentatge «depèn molt del nombre de dosis disponibles». S’ha mostrat esperançat que aquest 40% inclourà la gent de més risc, ja sigui per edat o patologies.

Cabezas ha explicat que ara s’estan vacunant simultàniament diversos col·lectius. Entre aquests, els de majors de 80 anys, que ha insistit que estaran vacunats al març o potser una miqueta abans. En aquests cas, ha explicat que és l’atenció primària qui es posa en contacte amb les persones per concertar una cita. El mateix ocorre per als grans dependents, malgrat que en aquests casos es fan desplaçaments al domicili. A més, s’està iniciant la vacunació a les persones trasplantades amb la vacuna de Moderna.

Menys dosis

En aquest cas ha demanat tranquil·litat perquè és la vacuna de la qual arriben menys dosis. Paral·lelament, s’està administrant la vacuna d’AstraZeneca als col·lectius essencials. Una vegada es completin tots aquests grups, Cabezas ha explicat que es vacunarà els majors de 70 anys, els majors de 60 i després els menors de 60 amb condicions de risc. A més, es vacunarà els que tinguin entre 45 i 55 anys amb AstraZeneca una vegada s’acabi el col·lectiu de personal essencial. «Tot això ho volem fer abans del juny», ha manifestat.

Totes aquelles persones que no compleixin cap dels requisits d’aquests grups seran vacunades a partir del juny, quan podria començar la vacunació en la població general.

Notícies relacionades

Sobre la limitació a 55 anys de la vacuna d’AstraZeneca, ha considerat que s’acabarà revisant i s’ampliarà als 65, però ha avisat que no serà de manera imminent, sinó que creu que s’esperarà a tenir els resultats d’estudis que s’estan fent als Estats Units.

La subdirectora ha reconegut que el cap de setmana passat es van administrar menys dosis de les previstes, però ha defensat que s’està a un ritme diari d’unes 10.000 vacunes (de dilluns a divendres).