Pandèmia de Covid-19

El coronavirus segueix el seu repunt a Catalunya i l’ocupació de les ucis torna a pujar

La velocitat de transmissió (o Rt) se situa ja en 0,99 punts

El coronavirus segueix el seu repunt a Catalunya i l’ocupació de les ucis torna a pujar
2
Es llegeix en minuts

El canvi de tendència es confirma a Catalunya, on el virus ha accelerat la seva propagació amb una velocitat de transmissió (Rt) que ja és de 0,99, quatre centèsimes més que ahir, mentre els experts alerten que les restriccions s’han de mantenir per evitar una quarta onada, una cosa que, segons va reconèixer ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, «seria dramàtic». Baixa la xifra de persones ingressades però pugen els crítics.

Les dades del Departament de Salut han revelat aquest dimarts un altre increment de la Rt, al qual se suma, com ahir, el del risc de rebrot (EPG), que mesura l’índex de creixement potencial de l’epidèmia i que també ha pujat dos punts i s’ha situat en 268 (cinc punts més).

Segons aquestes dades epidemiològiques actualitzades, avui s’han registrat 1.482 contagis més que la vigília; així, des de l’inici de la pandèmia a Catalunya ja s’han contagiat 548.589 persones. A més, han mort en les últimes 24 hores sis persones pel virus, i això fa que la Covid-19 ja hagi segat la vida de 20.512 catalans des del març passat. Quant a persones ingressades amb coronavirus, n’hi ha 1.973 (56 menys que dilluns), 593 de les quals estan greus a l’uci, cinc més que ahir.

Els experts de la Universita Politècnica de Catalunya (UPC) que analitzen les dades de la pandèmia diàriament i la seva evolució, el grup Biocomsc, alertaven ahir que el ritme de descens de malalts en les unitats de crítics «es troba a la pitjor franja de les previsions i baixa a un ritme de només d’una mica menys del 10% setmanal».

Segons aquests investigadors, el descens a les ucis dels hospitals catalans ha baixat només un 20% les últimes tres setmanes, cosa que, «tot i que s’esperés, no deixa de ser mala notícia».

El problema de les variants

Un altre indicador que l’epidèmia torna a empitjorar és la positivitat, és a dir, el percentatge dels PCR i test d’antígens que donen positiu, que ha pujat fins al 5,43%, per sobre del 5% que l’OMS estableix per considerar controlable la pandèmia.

Notícies relacionades

Segons els epidemiòlegs, la ràpida pujada en la propagació del virus podria deure’s a diversos motius, els principals dels quals serien l’extensió de les variants més contagioses, però també que fa nou dies de la jornada electoral i quinze que es van reobrir gimnasos i es va ampliar una hora l’horari de bars i restaurants.

Un altre factor que cal tenir en compte, segons els epidemiòlegs, és la relaxació social de les precaucions davant tantes setmanes de restriccions i la baixada de les temperatures, que propicien un augment de la transmissió perquè es fan les activitats en interiors.