Segon trimestre

AstraZeneca entregarà a la UE la meitat de les vacunes previstes

La farmacèutica manté els problemes de producció per a Europa

AstraZeneca entregarà a la UE la meitat de les vacunes previstes
1
Es llegeix en minuts

AstraZeneca entregarà a la Unió Europea menys de la meitat de la comanda prevista per al segon trimestre d’aquest any, segons avança l’agència Reuters de fonts oficials comunitàries. La reducció, que no havia sigut notificada, podria posar en perill l’objectiu europeu de tenir vacunada al 70% de la població per a aquest estiu.

L’informant de Reuters assegura que la companyia té previst entregar només unes 90 milions de dosis fins al juny en lloc de les 180 milions previstes. Segons la farmacèutica, el retard en les entregues es deu a problemes per «augmentar la producció de la seva cadena de subministrament europea» i a utilitzar la resta de la cadena de producció mundial, i en un comunicat mostra la seva disposició» a continuar treballant increïblement dur» per aconseguir-ho.

La UE no ha volgut comentar el tema oficialment.

Segons un dels negociadors, AstraZeneca tenia previst entregar només 40 milions de dosis al primer trimestre, també la meitat de les 90 milions de dosis compromeses al contracte. La farmacèutica hauria d’entregar fins a 130 milions de dosis a finals de juny, molt per sota dels 300 milions a què s’havia compromès.

Notícies relacionades

La Unió Europea s’està trobant amb retards en les entregues tant d’AstraZeneca com de Pfizer i Moderna, les úniques que de moment té aprovades. Només Hongria està utilitzant a més la vacuna russa Sputnik i una de les xineses.

Prioritat de la vacunació

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va recordar aquest dimarts que una de les prioritats de la Unió Europea, l’acceleració de la campanya de vacunació, depèn que, entre altres factors, s’incrementi la producció d’aquests productes i que les farmacèutiques «compleixin els seus compromisos». Per al polític belga, això requerirà «explorar solucions per (...) incrementar la seva producció a la UE» i «assegurar que les entregues de vacunes són predictibles i que les companyies farmacèutiques compleixen amb els seus compromisos».