Problemes amb la immunització

Els especialistes avisen que els vacunats poden continuar contagiant

  • Els assajos preclínics han demostrat que els antígens actuals eviten els símptomes greus de Covid però no la replicació del virus

  • Metges i epidemiòlegs demanen als immunitzats que segueixin amb les mesures de seguretat fins que hi hagi més dades 

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fins al moment s’han vacunat a Espanya 2,3 milions de persones amb una dosi dels antígens disponibles i més d’un milió amb la pauta completa. Però ¿això vol dir que aquestes persones poden relaxar-se, guardar la mascareta per sempre al calaix i oblidar-se de la distància de seguretat? ¿I és més segur que siguin elles les que a casa o altres institucions cuidin la gent gran o les persones més vulnerables? Doncs de moment la resposta a les dues qüestions és un ‘no’ rotund, tot i que el ‘no’ podria, afortunadament, canviar en el futur.

Una de les especialistes espanyoles que més ha posat el focus en aquest problema ha sigut Margarita del Val, que en diverses entrevistes i compareixences ha avisat que les persones vacunades poden contraure de nou la malaltia i contagiar la resta, per la qual cosa no convé que relaxin les mesures de seguretat. Segons la investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), els assajos preclínics amb animals de les vacunes que ara mateix s’estan subministrant a Espanya han demostrat que protegeixen molt bé dels símptomes de corona virus, però no eviten la multiplicació del virus a la nasofaringe d’aquests animals. «Podem esperar que en les persones tampoc hi hagi aquesta protecció i, per tant, no sabem si protegeixen del contagi», ha alertat recentment en una conferència organitzada per la Fundació Ibercaja.

Menys possibilitats

En la mateixa línia, des de l’OMS la científica en cap Soumya Swaminathan ha avisat recentment que «les persones vacunades poden contraure el virus i contagiar», si bé ha reconegut que després de rebre la immunització, si es contrau la Covid, «la càrrega viral és molt més baixa, així que les possibilitats d’infectar d’altres també pot ser que siguin més baixes».

Es tracta d’una de les incògnites que estan mirant de dilucidar diversos assajos clínics amb vacunats en els quals s’està analitzant si tenen càrrega viral i durant quant temps, tal com explica a EL PERIÓDICO l’expert en salut pública José Martínez Olmos. I és que els assajos abans de l’autorització dels preparats van concloure que les vacunes eviten que una persona que s’infecti pugui desenvolupar símptomes greus de Covid, però no es van centrar a esbrinar si impedeixen que puguin ser transmissors de la malaltia.

Dades esperançadores

Notícies relacionades

Per això, les instruccions de les autoritats és que els immunitzats segueixin, de moment, amb totes les mesures de precaució, a l’espera que aquestes investigacions donin més dades. No obstant, els estudis preliminars de països com el Regne Unit o Israel, on la vacunació està més estesa, indiquen que els antígens també podrien evitar la reinfecció i, per tant, la possibilitat que un vacunat transmeti el virus a una altra persona. «Segurament passa com amb la grip, [que una vegada hi hagi un gruix important de ciutadans immunitzats] el virus circuli amb més dificultat i que la possibilitat que un vacunat contagiï es redueixi, però s’ha d’esperar a tenir més dades», assenyala l’expert.

Al seu torn, des d’Atenció Primària el portaveu de malalties infeccioses de la Societat de Medicina de Família Semfyc, José María Molero, indica que «com més defenses tingui una persona, ja sigui perquè s’hagi contagiat abans, ja sigui per la vacunació, menys es manté el virus en la mucosa, menys possibilitats té de replicar-se i menys possibilitat de contagiar els altres», però «encara no hi ha estudis», així que «el lògic és que aquestes persones continuïn amb les mesures de protecció cap als altres».